Kampanj som ska
spara energi


På jakt efter energibovar. Therese Bysell har bestämt träff med energi- och klimatrådgivare Kjelle Valsås från Västerås stad. Tillsammans ser de över familjens energiförbrukning och vanor. ”Modern hemelektronik har blivit mer energisnål, men antalet apparater per hushåll och vårt sätt att använda dem har ändrats”, säger Kjelle Valsås.


Västerås stad gör en storsatsning för att minska energianvändningen bland kommunens invånare. Dingtunaborna var först att engageras då startskottet för energisparkampanjen gick i november. Familjen Bysell nappade genast på ett möte med energi- och klimatrådgivare Kjelle Valsås.
  – Det tåls att upprepas. Med rätt kunskap och enkla medel finns stora mängder energi att spara, säger han.


Utomhusbelysningen är till stor del timerstyrd, säger Therese Bysell och blickar upp mot armaturen på den röda uthusväggen. Men kan vi ha en LED-lampa även här ute? Jag har hört att de inte alltid kan tändas om det är för kallt.
  Kjelle Valsås, en av Västerås stads energi- och klimatrådgivare, är på besök på Hagby gård i Vångsta strax utanför Dingtuna. Han konstaterar snabbt att Bysell är en förhållandevis energimedveten familj. De vet att lågenergilampor är känsliga för kyla, har sensorstyrd belysning på gården och sorterar noggrant sitt avfall.

Familjen installerade bergvärme och treglasfönster redan 1997 då deras hus byggdes.
  – En bidragande orsak till varför Dingtuna valdes som ett pilotprojekt för energisparkampanjen är att många av hushållen värms upp med direktverkande el. Att sprida budskapet om mer miljövänliga uppvärmningsformer så som till exempel bergvärme, som med fördel också kan kombineras med solvärme under sommarmånaderna, är just vår ambition, berättar Kjelle Valsås.
  Therese, mammaledig med lilla Noah, visar runt i sin secondhandbutik för begagnade barnartiklar i ladan strax intill huset. Kjelle har inte mycket att anmärka på, men tipsar om att hålla nere allmänbelysningen på sina håll och istället förstärka med punktbelysning där det behövs.

Inne i bostadshuset tas en gemensam titt i köket, badrummet och vardagsrummet. Att belysning är en stor elslukare visar de broschyrer från Energimyndigheten som Kjelle Valsås tagit med sig. LED-lampor har många fördelar, förklarar han. De har låg energiförbrukning, liten värmeutveckling och lång livslängd.
  – I takt med att de vanliga glödlamporna nu fasas ut till förmån för lågenergilampor minskar den totala elförbrukningen för belysning. Vi rekommenderar alla att byta så snart man kan, även om lamporna inte slutat fungera, säger han.
  Tillsammans med belysning utgör kyl, frys och diskmaskin närmare hälften av den gemensamma hushållselen i ett genomsnittshushåll. Bysells vitvaror börjar bli till åren. Kjelle rekommenderar att de byts ut. Vid ett byte av kyl eller frys till en ny av energiklass A++ skulle familjen kunna spara omkring 270 kWh/år.
  I badrummet kan Kjelle och Therese fastställa att ett snålspolande duschmunstycke på ett enkelt och billigt sätt skulle minska energiförbrukningen. Också varmvatten är en tung energipost.
  – Vi är ju sju stycken i familjen så vi ligger förmodligen en bra bit över det normala, säger Therese Bysell. Badkaret använder vi sällan. Och tur är väl det!

Underhållningselektronik hör till den andel av hushållselen som ökar mest i energiförbrukning idag. I Bysells vardagsrum finns – liksom hos många andra – tv, dvd, digitalbox, dator och skrivare. Att de kopplats till ett gemensamt grenuttag med strömbrytare gillas av Kjelle Valsås. Han ger ett sista tips.
  – När och om ni köper nytt är det en god idé att inte bara tänka på pris och prestanda, utan också energianvändning. Vissa modeller kostar mer än andra när de står påslagna.

Besöket avrundas och Noah vinkar adjö från trappan. Kjelle Valsås återvänder till Stadshuset – och har goda förhoppningar om att Västerås tack vare kampanjen kan komma att ligga i nationell framkant när det gäller energiförbrukningen. Femårsperioden har mycket att erbjuda.
  – Det handlar i stort om att visualisera problem och skapa tydliga bilder för hur vi alla kan spara energi. Men vi måste också vara beredda på att se över våra beteenden och till viss del också ändra en del attityder. Många är vana vid att mitt i vintern kunna gå runt i t-shirt hemma. Hur vore det om vi istället för att höja värmen flera grader tog på oss en extra tröja?

Text och foto: Linda Karlsson