Fattiga riddare hjältar
i köket


Ta vara på maten. Anna Lind Lewin har tillsammans med sonen och kocken Zeke Lind skrivit kokboken Fattiga riddare och andra kökshjältar. De tycker att det är självklart att ta vara på maten som blivit över.


Kokboken Fattiga riddare och andra kökshjältar handlar om konsten att ta vara på maten. Gröna Draken förmedlar några av tipsen som sparar tusenlappar, smakar himmelskt och som räcker över trettonhelgen ända fram till påsk.

Formgivaren och matboksförfattaren Anna Lind Lewin och sonen Zeke Lind, som är kock, fick idén att ge ut en bok om att ”recykla” mat på en Slow food-mässa i Turin.
  – De svenska hushållen kastar närmare fem kilo mat i veckan, hälften skulle gå utmärkt att äta om man bara hanterade den rätt, säger Anna Lind Lewin. Eftersom vår familj sällan kastar mat, fick vi idén att samla våra tips och recept i bokform.
  Förlaget nappade på idén, så Anna och Zeke började provlaga nya spännande rätter. Kokboken är en god investering, en familj som följer råden kan spara ihop till en semesterresa och blir på köpet mer klimatsmarta.

Lukta och smaka
Orsaken till att vi kastar så mycket mat är okunnighet, tror Anna Lind Lewin.
  – Många törs inte lukta och smaka på det som står i kylen. Med undantag från rå köttfärs, kyckling och skaldjur är det få saker som är farliga att äta.
  I princip är all mat som luktar och smakar bra användbar. Vi måste börja lita på våra egna smaklökar igen, hävdar Anna Lind Lewin med eftertryck. Att svenska barnfamiljer kastar en fjärdedel av maten de köper beror också på att vi haft det bra ekonomiskt i Sverige, anser hon. Vi har sparat tid genom att köpa färdigproducerad dyr mat, som vi sedan kastar överskottet av. Det enklaste sättet att spara pengar och mat är att lägga det som blir över i frysen.
  – Jag ser frysen som en bank att hämta färdig mat ur, säger Anna Lind Lewin. Man sparar pengar och matlagningstid, eftersom man slipper laga mat varje dag. Det du fryser i dag blir helt enkelt nästa veckas lunch. Ibland kanske man vill lägga till någon råvara, men grunden är klar.

Värsta ”matslängarhelgen”
En av de värsta ”matslängarhelgerna” är julen. Då kastas väldigt mycket. Man orkar ju inte tänka på morgondagen och nästa veckas luncher när man står i julmatsruinerna… eller?
  Med lite enkel planering har du en god pytt i panna för tre onsdagar framöver (i princip gratis), gratänger och pajer som gör nyårslunchen till en enkel match. Risgrynsgrötsglassen gör succé ända fram till påska!

Text: Lena Bergquist
Foto: Tina Axelsson