Enkelt att bo i tysta och snåla hus


Nyinflyttade. Jan-Olof och Monica Andersson trivs bra i det nybyggda passivhuset.


Att bo i ett så kallat passivhus är ungefär som att bo i vilket hus som helst. Den stora skillnaden är den mycket låga energiförbrukningen. Och så är det tystare, eftersom väggarna är så tjocka.
  Gröna Draken har besökt två familjer som i snart ett år har provat det nya boendet.


Makarna Jan-Olof och Monica Andersson bor i ett nybyggt passivhus i Linköping. De flyttade in i mars i år och har inte förbrukat mer är 1 300 kilowattimmar på tre kvartal.
  – Vi är imponerade av att förbrukningen är så låg, säger Jan-Olof Andersson. I energiförbrukningen ingår även hushållselen, som faktiskt utgör den större delen av kostnaden.
  Han uppskattar att familjen inte ens kommer att nå upp till den beräknade energiförbrukningen, som är drygt 4 000 kilowattimmar på ett år.
  – I och för sig är vintern på väg. Men jag skulle tro att vi hamnar på 3 000 kilowattimmar. Om vi beräknar att energikostnaden är drygt en krona per kilowattimme, så skulle månadskostnaden för uppvärmning och hushållsel stanna på 300 kronor i månaden.

Tjocka väggar
Bostadsföretaget Stångåstaden har byggt 39 par- och radhus i stadsdelen Landbohov. Nio av dem är byggda som passivhus. Nu görs mätningar för att undersöka hur mycket det skiljer mellan det välisolerade passivhuset och traditionella hus. Den enda synliga skillnaden är att passivhuset har i det närmaste halvmetertjocka väggar och saknar element. Fönsterbänkarna är därmed väl tilltagna och blir trivsamma fönsternischer.
  Luften känns frisk och behaglig. Till- och frånluftsventilerna sitter upp emot taket. Huset värms av mänsklig värme, av teven, hushållsapparater och datorn. Rumstemperaturen ligger på 22 grader.

Mindre ljud
Värmen som avges i huset värmer upp den tilluft som kommer utifrån genom en värmeväxlare. När det är riktigt kallt ute kopplas ett värmeelement, som sitter i tilluftskanalen, på automatiskt. Det drivs av fjärrvärme
  Makarna Andersson stortrivs. Det är ingen större skillnad att bo i ett passivhus i jämförelse med ett vanligt hus, tycker de. Förutom att energiförbrukningen är så mycket lägre är det dock tystare. De tjocka väggarna minskar ljudet både från grannarna och från gatan.
  – Det finns grannar som klagar på att golven är kalla och att det dammar från ventilationssystemet. Men det är inget som vi har upplevt.

Inga öppna fönster
Peter Bernström bor med sin fru i en radhuslänga med fem rum i två våningar. De har inte heller upptäckt några nackdelar med sitt passivhus.
  – Men det är viktigt att inte ha fönster och dörrar öppna, varken på vintern eller sommaren. Systemet förutsätter att huset är tätt, så att ventilationen kan fungera på rätt sätt.
  – Vi har valt den här formen av boende, eftersom vi är intresserade av miljöfrågor och tycker att det ska bli spännande att följa hur tekniken fungerar.

Text: Lilian Haraldsson
Foto: Peter Krüger