Kristina gick en klimatcirkel på nätet
Fick nya tankar om mat, energi och resor

Tänker nytt. Kristina Ankarsweds deltagande i den webbaserade klimatstudiecirkeln har gett många nya tankar om vad hon och övriga familjen kan göra för att leva mer klimatsmart. Förutom Kristina består familjen av maken Johan och barnen Olivia och Elin.

– Den största utmaningen är nog att ändra matvanor. Men det är också där jag känner att jag kan göra mest, säger Kristina Ankarswed.

Hon har under hösten deltagit i en webbase-rad klimatcirkel som Agenda 21-förbundet genomfört i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Konsumentföreningen Svea. Studiecirkeln har handlat om hur konsumtion, boende och resor påverkar klimatet.
  På söndagskvällarna har Kristina Ankarswed loggat in på sin dator för att gå igenom kursuppgifter och inlägg från andra deltagare. Det har passat henne bra att följa en webbaserad kurs som givit henne frihet att disponera tiden som hon vill.
   
– Söndagskvällar, när barnen har somnat har blivit min kurstid, säger hon. Då är det lugnt.

Nya tankar när barnen är små
Familjen Ankarswed består av Kristina, som är socialsekreterare i Västerås stad, maken Johan, marknadschef på Svea Media i Stockholm och döttrarna Olivia och Elin, fem och två år. När barnen är små börjar många fundera kring miljöfrågor. Samtidigt är det en period med relativt hög konsumtion, som gör det extra viktigt att tänka på miljön, menar Kristina. Men det är också en period med högt tempo.
    – Det här fick bli min ambitionsnivå nu, säger hon. Jag kände att jag ville göra någonting och få kontakt med människor som tänker likadant. Kursen innehöll, förutom webbdelen, två fysiska träffar. En i början av cirkeln och en sammanfattande träff på slutet. Vid den första var det föreläsningar om livsmedel och konsumtion, hur man kör energisnålt – så kallad sparsam körning – och om energifrågor kopplat till boendet.
    – En stor behållning av den första träffen var för min del att jag mötte människor som jag aldrig skulle kommit i kontakt med annars. De tillförde nya tankar, säger Kristina.

Påverkad men inte provocerad
Kursens övningar var mycket konkreta. Matkassetestet var en uppgift som gick ut på att med hjälp av kvittot från en matkasse räkna ut vad innehållet ger för koldioxidutsläpp. Hur mycket ut-släpp blir det av ett kilo tomater? En påse morötter?
    – Jag tyckte ibland att det var svårt att greppa vad alla olika siffror innebär. Jag blev nog mer påverkad av frågor som: om alla levde som du hur många jordklot skulle det då gå åt? säger Kristina. Påverkad blev hon, men inte provocerad.
    – Det var en snäll cirkel som mest var uppmuntrande, säger hon. Den visade på enkla vardagssaker som alla kan göra något åt.

Funderar över flygresor
För hennes egen del är det alltså i första hand kring maten hon tror att hon kan göra den största förändringen.
  Andra saker, som att spara energi genom att inte ha så varmt i huset, dra ur sladden ur TV:n och släcka lampor var redan självklarheter i familjen. Kristina cyklar till sitt jobb och Johan åker tåg till Stockholm, så familjens bilkörning är också relativt sparsam.
    – Det fanns andra i kursen som be-rättade att de sparat tio procent av sin bensinförbrukning med sparsam körning. Men jag kör för lite för att kun-na avläsa en sådan effekt. När det gäller maten kommer hon i fortsättningen att tänka på att i större utsträckning köpa närproducerat och säsongsanpassat. Hon tänker också dra ner på kött.
    – Jag försöker laga vegetarisk minst en gång i veckan, säger hon. Men att laga mat på det här nya sättet kräver planering och tar tid. Det är det som är det knepiga.
  Det dåliga samvetet är att flyga utomlands, tycker hon. Senast familjen flög klimatkompenserade de.
    – Vi betalade en ganska stor summa till ett företag i Tyskland, som jag tror planterar träd för pengarna. Ska man åka tågcharter i stället? Räcker det med att klimatkompensera, eller är det bara att döva samvetet?
    – Det där funderar jag rätt mycket på, men jag har inte kommit fram till något svar, säger Kristina Ankarswed.

text: Yvonne Busk
foto: Kim Lill