Projektledaren: ”Jag har många som vill leverera till kommunen”

Lisa Hallin arbetar för att fler matproducenter – köttbönder, mjölkbönder och grönsaksodlare – ska kunna sälja sina varor lokalt. Sådana frågor är också grunden för projektet Lomis i Sala. Namnet står för Lokal mat i Svartådalen, men projektet arbetar med närproducerad mat i hela Sala kommun. I projektet medverkar även Ösby Naturbruksgymnasium och Företagarcentrum i Sala.
  Lomis handlar ytterst om att skapa en hållbar utveckling på landsbygden. Man vill värna om den lokala maten genom att stimulera lokal produktion och vidareförädling av mat.

  Det kan handla om att utbilda odlare, hjälpa till med försäljningskanaler eller, som i höstas, att anordna ett stort gästabud för att visa upp den lokala maten. Just nu cirklar mycket av projektledaren Lisa Hallins tankar kring att hitta ett ställe för vidareförädling.
   – Det skulle kunna vara en lokal som människor kan hyra för att exempelvis koka sylt, stoppa korv eller på annat sätt vidareförädla produkterna, säger hon.

Intresset för lokalproducerad mat är idag stort bland konsumenterna. Men även den offentliga sektorn borde kunna satsa på lokalt framställda livsmedel. Hos köken i Salas skolor och daghem finns ett stort intresse för närproducerade och ekologiska varor. Det visar en marknadsundersökning som gjorts inom Lomis.
  Problemet är att i Sala kommun kan köken i skolor, förskolor och inom äldreomsorgen inte själva besluta var de ska köpa sina varor. Det finns ett beslut om att maten ska tilllagas lokalt, men all upphandling av råvaror sker centralt.

  – Det där tar tid att vända, men det finns kommuner som lyckats. Som exempel kan nämnas Borlänge, säger Lisa Hallin. En skola i Sala har beslutat att från 2009 enbart använda lokalproducerat och ekologiskt. Men det är en friskola, gymnasiesärskolan Salbohedsskolan.
 Lisa Hallin och Lomis har en lång lista på producenter – odlare och köttproducenter, små och halvstora – som är intresserade av att leverera till den offentliga sektorn.

  – Men det gäller att de samarbetar för att täcka upp de volymer som krävs, konstaterar Lisa Hallin.

Nästa gång Sala kommun ska handla upp livsmedel blir 2010. Det är samma år som projektet Lomis ska avslutas.
  – Då får vi se om vi får en förändring. Ofta förlängs bara det avtal som gäller, men vi hoppas att i alla fall kunna få någon skola som pilotfall, säger Lisa Hallin.
  Hon påpekar att regeringen vill att år 2010 ska en fjärdedel av den mat som den offentliga sektorn handlar vara ekologisk.