Politikern: ”Vi vill ha flera lokala leveranser i Sala”
 
  – Jag ser Lomis som ett sätt att stödja lokala producenter. Det är inte kommunens uppgift att göra det. Men jag ser fram emot att Lomis ska göra att det finns varor som garanterat kan levereras året om, säger Salas kommunalråd Carola Gunnarsson.
  Hon menar att kommunen tagit ett första steg mot mer lokal försörjning genom att investera i tillagningskök – ett 40-tal – på alla skolor, daghem och äldreboenden. Att det går att laga mat lokalt innebär nya förutsättningar.
  – Nästa steg blir att i nästa upphandling titta på möjligheter till lokala leveranser. Men det tar lite tid. Det är stora krav som ställs på producenterna. Och det har inte funnits så många som kunnat samla sig för en leverans, säger hon.
  I Sala liksom i många andra kommuner har lokala företag haft svårt att hävda sig när kommunen upphandlat matleveranser.

När kommunen förra hösten gjorde sin senaste upphandling av matvaror till skolor, daghem och äldreomsorg gick uppdraget att leverera färskt bröd till det lokala företaget Johanssons Bageri. I övrigt dominerar stora eller halvstora grossistföretag bland leverantörerna.
  Upphandlingsansvariga Monica Billberg förklarar det med att det inte kommit in fler anbud från lokala företag.

  – Vi hade flera träffar med lokala företag, men de ledde inte till några anbud, säger hon.
 Enligt Carola Gunnarsson håller kommun-styrelsen nu på att ta fram nya riktlinjer för upphandling som hon räknar med ska kunna fastställas i vinter. Hon hoppas att kombinationen av de nya köken och Lomis arbete med producenterna ska leda fram till något bra.

  – Eftersom Sala har så många lantbruksföretag, skulle jag – liksom de flesta politiker – helst se att vi fick fler lokala leveranser. Men vi kan ju aldrig säga att vi ska ha lokalproducerade varor. Jag tycker att lagen om offentlig upphandling, LOU, i många fall är svår att arbeta med. Den kräver mycket utbildning av upphandlarna, säger hon.

Vad krävs då av lokala leverantörer för att de ska kunna komma ifråga vid nästa upphandling? Carola Gunnarsson:
  – De måste vara med och lägga anbud och kunna leverera. Vi har rätt många portioner mat, och leveranserna ska ske till olika ställen. Upphandlingen av mat är indelad i nio olika produktgrupper. En av dem är färskt kött. Där skulle man kunna tänka sig en lokal leverantör, säger Monica Billberg.