En hel månad för det goda livet

Åladrottningen. Katarina Weidhagen från Teater Nostra framförde en pjäs för barn i Norbergs kyrka. Det handlade om Åladrottningen som kommer upp ur havet, hon påstår sig vara skeppsbruten och den enda som överlevt. Vad gör vi med vår miljö, kan den hämmas av vår oförsiktighet med dess resurser? Frågorna diskuterades i samtal efter föreställningen.

Varje dag under hela november handlade om miljö i Norberg. Eller snarare om hela människan, och om vad som behövs för att leva ett gott liv.

När doften av nybakat bröd spred sig från Mariagården i Norberg var det en av aktiviteterna i Miljö 30. Pelle Benckert ansvarade för en brödbakarkurs och delade med sig av sina erfarenheter av hur man bakar ett gott ekologiskt bröd.
   
– Det var en väldigt fin stämning, säger Per-Arne Bengtsson, komminister i Norbergs församling och en av initiativtagarna till Miljö 30. Brödet serverades sedan i det efterföljande Miljöcaféet på Mariagåren.

Fiskskola
En annan dag var det fiskskola i hemkunskapsköket i Centralskolan. Fiskevårdskonsulenten Sven Åke Åkerman berättade om sjöarna som finns i norra länsdelen. Deltagarna fick också lära sig att tillaga gös som fångats i närheten.
Miljö 30 är ett miljöforum som pågår under 30 dagar. Bakom arrangemanget står de ideella föreningarna Miljöbyrån i Norberg och Familjens hus som betonar att Miljö 30 både ska handla om inre och yttre energi.
  De har arrangerat aktiviteter inom sex olika temaområden: energi, konsument, vår mat, barn & miljö, samtalet samt hälsa och miljö. Det har handlat om allt från ekologiska luncher till klädbytarkväll och om att sy om gamla kläder till nya. Skattjakt i naturen med gps, teater och dans, vardagskemikalier och ecodriving har blandats med besök på en brikettfabrik och vid en hemmabyggd solenergianläggning. Det har varit en månad av lekfullhet och glädje, allvar och eftertänksamhet.
    – Det handlar mycket om att ta vara på det som finns i närområdet, att skapa forum för dem som drivs av något.

Skapa en helhet
Per-Arne Bengtsson understryker att Miljö 30 handlar om att skapa en helhet. Han tycker att det är viktigt att var och en frågar sig: vad är viktigt för mig, vad är livskvalitet?
    – Genom att våga glädje och se positivt skapas kvalitet och jag får ut mer av mitt liv. ”Kan vi köpa oss till lycka” var rubriken på ett samtal en kväll.
    – Överkonsumtionen har många avigsidor, många jagar runt och konsumerar stora mängder. De tror att det är själva livet, men livet förlorar i själva verket i kvalitet, säger Per-Arne Bengtsson. Tanken är att miljöforum som modell ska spridas till andra platser.
    – Vi ser oss som ett pilotprojekt och har massor av kreativa idéer.
  Genom att fortsätta att ordna miljöforum tror Per-Arne Bengtsson att allt fler människor kommer att lockas till aktiviteterna.
    – Vi bygger pedagogiken på den latinska sentensen ”Droppen urholkar stenen, inte genom sin tyngd, utan genom att falla ofta”.

Brett arrangemang
Bakom Miljö 30 står de båda ideella föreningarna Miljöbyrån i Norberg och Familjens hus. Arrangemanget har genomförts med hjälp av ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen, Svenska kyrkan i Norberg, Norbergs kommun och Studieförbundet Sensus.

text: Marita Gustavsson
foto: Håkan Stråhle