Krönika

Martin Wänerholm

är kemist och arbetar som miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Västmanland

Ren till jul

 

Med rubriken tänker jag inte på vilken mat du ska ha på julbordet utan mer på hur man håller kroppen fri från smuts. Förr räckte det ju med det årliga julbadet på julaftonen. Men det var inte säkert att alla i familjen blev rena. För först skulle far i huset bada och därefter alla andra i tur och ordning, allra sist kom pigorna. Och inte bytte man vatten mellan de olika personerna.
  Nej det är väl ingen som vill ha en återgång till detta, istället får vi vara tacksamma mot tvålen och varmvattnet som hjälpt oss bli av med olika sjukdomar och ohyra.

 

Men kanske att det har gått lite för långt åt andra hållet. Hur mycket produkter har du hemma för att hålla dig fräsch?
  En gång talade jag med en brandman och han berättade att vid en lägenhetsbrand var de mest rädda för badrumsskåpet. Där kan det finnas lite av varje i kemikalieväg, bland annat brandfarliga hårsprayer i tryckbehållare.
Men brandrisken är ju bara en del, tänk på de parfymallergiker som finns runt omkring oss. Hur jobbigt måste det inte vara att på bussen möta kraftiga dofter som du är allergisk mot. Är inte det här med mycket parfym bara ett sätt att dölja att du slarvat i duschen?
  Och den här trenden med bakteriedödande medel i allt från tandkräm till skosulor. Det är ofta helt onödiga produkter, och förr eller senare hamnar de här kemikalierna i vår natur. Vet du ens om du har bakteriedödande medel i dina skor? Fråga nästa gång och välj något annat.
  Barnavårdsprodukter är inte heller alltid så milda som man tror att de borde vara. Men här finns det lite tips att få på Förbundet Agenda 21:s hemsida arkiv.fa21.se. Där kan du även testa dina övriga kemikalievanor under rubriken Rena Västmanland.

Nästa gång du ska köpa nya spännande hygienprodukter fundera på om det är något som du verkligen behöver. Genom att tänka till lite kan du både spara på miljön och få lite mer över i plånboken. Men om du ändå köper, försök att välja något miljömärkt.
  Och om du skulle få för dig att rensa ut lite i badrumsskåpet är det bra att veta att mycket, till exempel parfymer eller nagellacksborttagning, inte får spolas ned i toaletten eller slängas i soppåsen utan ska lämnas in på ett återbruk.
  Kanske är ändå julbadet på väg tillbaka, vedeldade badtunnor har ju blivit populära på senare år. Och eftersom vi nuförtiden är ganska rena redan när vi kliver i badet kan det vara en trevlig tradition att återuppta. Naturligtvis använder du torr ved och eldar rätt, då slipper du reta upp grannen med kraftig rök.
  Eller varför inte bjuda in grannen också, till julen ska man ju umgås.

Och om någon bara läst rubriken på denna krönika och fått för sig att det är dags att byta ut julbocken mot en ren eller julmaten mot en renstek må det vara hänt.
  Men du som läst allt har förhoppningsvis börjat fundera på hur du med rent miljösamvete får bort svettlukten efter stressiga timmar av julklappsjakt i överbefolkade affärer. Ett tips är att tillverka några klappar själv, då slipper du trängas.
  Med hopp om en ren och fridfull jul.