Lång väg från hage till bord

Får rektorn köpa hans kött? Den första novembersnön faller över Håkan Aldéns köttdjur som betar i hagarna längs Svartån i Salbohed. Frågan är om eleverna på Salboheds gymnasiesärskola i hagen intill, där Ulla Östlund är rektor, ska få äta hans naturbeteskött. Eller är det lokala köttet för lyxigt för skoleleverna?

Håkan Aldéns djur betar på sluttningarna längs Svartån i Salbohed. Köttet från dem kallas för ”naturbeteskött” och blir fina maträtter på fashionabla restauranger i Stockholm. Bara några hundra meter från en av Håkan Aldéns hagar ligger Salboheds gymnasiesärskola. Där har man nu bestämt att från nästa år ha enbart ekologiska och närproducerade livsmedel. Kommer de att kunna köpa naturbeteskött från Svartådalen?
   
– Jag hoppas det, om köttet räcker. Och att det går att ordna med transporten, säger Håkan Aldén.
  För, som han säger, allt hänger på logistiken. När det gäller kött är det inte bara att gå till närmsta bondgård och köpa. Det är en lång väg från hage till bord.

Distributionen avgörande
Ändå fraktas Håkan Aldéns djur bara tre mil till slakteriet i Bäsinge utanför Krylbo. Men sedan körs köttet till styckning i Eskilstuna. Därifrån går det till en grossist i Stockholm. Denne vidarebefordrar de finare köttdetaljerna till restauranger som Berns och Riche, men skickar tillbaka framdelsköttet i form av köttfärs. Det går till Västerås där det distribueras ut till skolorna med Mälardalens Frukt & Grönt, som ändå kör runt med sina varor.
   – Att distributionen löstes var en förutsättning. Det går inte för oss att köra runt till alla skolor, säger Håkan Aldén.
  På detta sätt får han avsättning för hela djur, inte enbart det finare bakdelsköttet som bara utgör en tredjedel av en stut på 250-300 kg.
   I samarbete med ett par kolleger levererar han varje vecka två eller tre djur till slakteriet..

Efterlyser politiska beslut
Salas egna skolor, daghem och äldreboenden får dock inte kött från Svartådalen. Vid den senaste upphandlingen hösten 2007 fanns inte Håkan Aldén med bland anbudsgivarna. Det berodde bland annat på logistiken, att köttet skulle levereras till många olika ställen runt om i kommunen.
   Vid nästa upphandling om några år hoppas han kunna vara med och konkurrera. Men ekonomin är det avgörande, det måste bära sig och logistiken fungera.
   Vid nästa upphandling om några år hoppas han kunna vara med och konkurrera. Men ekonomin är det avgörande, det måste bära sig och logistiken fungera.
   Samtidigt finns flera aspekter som talar för naturbetesköttet: det är godare och nyttigare och bidrar till det öppna landskapet. Och inte minst ger det landsbygden en chans till hållbar utveckling.
  Håkan Aldén efterlyser åtgärder med kraft och inriktning på framtiden. Sala är trots allt en landsbygdskommun. Och ekokommun.
   – Det är dags för politikerna att göra något, säger han.

text: Anders Jägeberg
foto: Kim Lill