Kenneth Mårtensson, Sala-Heby Energi, tycker att det finns styrmedel som leder utvecklingen åt fel håll.

Tekniken finns – men hur styra mot bättre energianvändning?

Tekniken finns för en hållbar energiproduktion. Men hur få till stånd en rimlig energianvändning i samhället? Det var frågan för ett av seminarierna under Envisions.

Landshövding Mats Svegfors sade att de flesta av oss har verklighetsbilden att det som händer i samhället bestäms av regeringen. Det är en vrångbild som till och med regeringen tror på ibland.
   – Det är lite grann som att spela luftgitarr utan att inse att man inte har någon gitarr, sade han.

Solceller på kyrkan
För att illustrera statens roll hänvisade Mats Svegfors till sin egen erfarenhet som landshövding i Västmanland:
   – Vad har länsstyrelsen under den tiden gjort för energiutvecklingen i länet? Jo, vi har förbjudit solceller på Fläckebo kyrkas tak!
   Störst betydelse för energianvändningen – och därmed inverkan på klimatproblemet – har konsumenter, företag och kommuner. Staten kan i bästa fall påverka via lagar och skatter.

Bra med höjd skatt
Mats Svegfors menade att ekonomiska styrmedel är bäst, de uppmuntrar till sökande av nya lösningar och därmed till kunskapsutveckling.
   – Det är ett starkt argument för att Sverige ska höja priset ytterligare på energianvändning. Sannolikt kan det få effekter även internationellt, sade Mats Svegfors och uttalade stöd för en höjning av koldioxidskatten.

Fungerande styrmedel
Just den skatten är ett exempel på styrmedel som fungerat bra, ansåg även Kenneth Mårtensson, vd för Sala-Heby Energi. Elcertifikaten är ett annat. Däremot gav han inte mycket för den nya tilldelningen av utsläppsrätter:
   – Utsläppsrätter är bra, det är fördelningen av dem som är fel. Företag som ansträngt sig att få ned utsläppen straffas för det.
   Likaså gav han underbetyg åt Boverkets nya norm att nya bostadshus inte får kräva mer än 110 kWh per kvadratmeter och år till uppvärmning.
   – Det går nästan inte att uppnå utan värmepump. Och värmepumpar kräver el, vilket är fel energislag till uppvärmning, sade Kenneth Mårtensson.
Han efterlyste mer styrning av exergianvändningen, alltså att man tar hänsyn även till vilken sorts energi som används.

Ordlista

Energi är rörelse eller förmåga till rörelse.

Exergi är arbete (ordnad rörelse) eller förmåga till arbete.

Energibokföring kan liknas vid en ekonomi där man bara räknar antal mynt och sedlar utan hänsyn till deras valörer, vilket man däremot gör i en exergibokföring.


Text: Anders Jägeberg
Foto: Kim Lill