Mätare för varmvatten
och el i lägenheter

Bostadsföretaget Mimer inför nu individuella elmätare i 1 200
lägenheter på Bäckby i Västerås. Mimer och hyresgäst-föreningen är överens om att det är bra att hyresgästerna kan påverka sina egna boendekostnader. Samtidigt blir det en vinst för miljön.


Genom att var och en betalar för sin egen elförbrukning blir det mer rättvist, menar Mikael Söderberg, teknik- och miljöchef vid Mimer.
   – Men det har också en miljöeffekt. Om något är gratis gör man av med mer, säger han.
   Det allmännyttiga bostadsföretaget Mimer äger och förvaltar cirka 12 000 bostäder i Västerås. Individuella elmätare finns redan i de flesta lägenheter.

Sänkt hyra
De boende på Bäckby som nu får elmätare installerade i sina lägenheter får samtidigt hyran sänkt med 43 kr/kvm och år vilket betyder ca 250 kr/mån för en vanlig lägenhet.
   Enligt Mikael Söderberg är hyresgästerna positiva till förändringen. De flesta vill betala för sin egen förbrukning och inte för grannens.
   Nu går Mimer vidare och inför även mätare för varmvatten i sina lägenheter.
Användningen av varmvatten kan stå för en stor del av värmeförbrukningen i ett flerbostadshus. Eftersom värmen ingår i hyran är det inte självklart att de boende sparar på varmvattnet.
   – I vår nyaste bostadsproduktion har 300 lägenheter egna varmvattenmätare, berättar Mikael Söderberg.
   Där är varmvattenförbrukningen 30 procent lägre än i det övriga bostadsbeståndet.
   – Även om de som bor där sparar energi tror jag inte att de upplever någon sämre komfort.

Viktigt skapa medvetenhet
Mikael Söderberg framhåller samtidigt att det väl utbyggda fjärrvärmenätet i Västerås innebär att taxorna för varmvatten är lägst i landet.
   – Att värma vatten till ett vanligt bad kostar faktiskt bara två kronor. Men det är viktigt att skapa en medvetenhet om hur förbrukningen ser ut.

Positiva hyresgäster
Hans Ohlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Västerås, ser också positivt på att hyresgästerna nu får individuella mätare för el och varmvatten. Han tycker att det är bra om alla kan påverka sina egna boendekostnader. Dessutom kan det bidra till en bättre miljö.
   – Varje sparad kilowatt-timme är en vinst för miljön, säger Hans Ohlsson.

Rättvisare och bättre


Text: Marita Gustavsson