”Vi vill lyfta upp klimatfrågan”

Carola Gunnarsson, kommunalråd i Sala: varför har ni antagit en
klimatstrategi?

   – Två anledningar: dels för att vi är en eko-kommun. Det här är ett sätt att lyfta upp klimatfrågan på bordet hos nämnder och styrelser. Dels för att vi ansökt om statliga KLIMP-pengar (klimatinvesteringsprogram) till bland annat byggandet av en etanolfabrik.

Rådde det politisk enighet om klimatstrategin?
   – Ja, full politisk enighet.

Enligt strategin ska Sala vara fossilfritt ”på sikt”. Vad innebär det?

   – Vi ställer oss bakom Förbundet Agenda 21:s mål om ett fossilfritt Västmanland 2015, så vår ambition är att arbeta så effektivt som möjligt. Hittills har vi ställt om uppvärmningen av kommunala bostäder och lokaler från olja till biobränsle. Nästa stora steg är om vi kan gå över till biobränslen som drivmedel.

Ni har sagt att till 2015 ska energiförbrukningen för värme minska med 25 procent per invånare och för drivmedel med 15 procent. Det är tuffa mål. Hur ska ni klara dem?
   – Målen är tuffa över huvud taget. Att klara dem handlar i hög grad om samarbete, till exempel mellan kommunala bolag och förvaltningar. Men också om att jobba vidare med de alternativ som finns. Spännande är den lokala energiproduktionen; Sala är den till ytan största kommunen i länet och vi hoppas nå långt genom samarbete med lantbrukare. Men det finns inte en enskild lösning, utan det handlar om många olika saker.

Hur ska ni få med salaborna på klimatåtgärderna?

   – Vi planerar att göra en permanent lokal vid gruvan, Krafthuset, där det stora vattenhjulet en gång fanns. Där ska finnas utställningar och information men också en experimentverkstad. Vi vill också utvidga Framtidskraften, projektet för femteklassare som drivits tillsammans med SHE och VafabMiljö, till andra årskurser i skolan. Det är ju så, att om barnen arbetar med detta så tar de hem diskussionen till sina föräldrar.
   – Sen har vi naturligtvis mycket annat också, inte minst när det gäller den kommunala översiktsplanen.