Växthuseffektens pris
Snabba åtgärder skulle spara biljontals kronor

Växthuseffekten har fått en prislapp. Den brit-tiska regeringen gav en känd ekonom, Nicholas Stern, i uppdrag att räkna på vad klimatförändringarna kan tänkas kosta i framtiden.

50 biljoner kronor – miljoner miljoner – per år. Mer än halva USA:s bruttonationalprodukt, BNP. Det blir framtidens prislapp för växthuseffekten – om vi inte gör något nu.
   Klimatförändringarna kommer att få stora ekonomiska konsekvenser. Och det blir betydligt dyrare att vänta med åtgärder i stället för att genomföra dem så snart som möjligt.
   Det är slutsatsen i världsbanks-ekonomen Nicholas Sterns omtalade rapport till den brittiska regeringen.
   Stern utnämner klimatförändringen till marknadsekonomins största och mest genomgripande misslyckande. Marknaden har inte klarat att sätta pris på de utsläpp som leder till att klimatet påverkas.
   Därför är det också den största utmaningen för världs-samfundet. Vad vi gör de närmaste 10-20 åren har stora konsekvenser för förhållandena på jorden mot slutet av århundradet.

Dramatiskt
Redan om 30-40 år får klimatförändringarna dramatiska konsekvenser för livsmiljön på stora delar av jorden. Många ekosystem kommer att kollapsa med svåra följder för människors möjligheter att skaffa mat. Tillgången på färskvatten försämras kring Medelhavet och delar av Afrika. Öknar breder ut sig.
    Samtidigt hotas stora områden, bland annat storstäder som London, Shanghai och New York, att dränkas av vattenmassor när havsytan stiger. Så mycket som fem procent av jordens befolkning kan påverkas. Allt intensivare stormar ställer till materiella skador för enorma belopp.    Regnskogsområdet Amazonas kan komma att torka ut.
   Att beräkna vilka ekonomiska följder sådana förändringar får är naturligtvis omöjligt. Stern har ändå försökt, och hans försiktiga uppskattning är att klimatförändringarna de kommande 200 åren kommer att kosta motsvarande en global minskning av konsumtionen med 20 procent – nu och allt framgent.

Värst för fattiga
Och den största bördan faller naturligtvis på de fattiga länderna. Vilket ytterligare betonar orättvisorna – särskilt med tanke på att Europa och Nordamerika svarat för 70 procent av koldioxid-utsläppen sedan 1850.
   Läget är ändå inte hopplöst; ekonomisk utveckling är möjlig även i framtiden, enligt Stern. Men då krävs att vi lyckas stabilisera koldioxidhalten i atmosfären på en nivå som jorden förhoppningsvis klarar. En förutsättning är att de globala utsläppen har minskat med en fjärde-del år 2050.
   Den årliga kostnaden för detta blir ungefär en procent av BNP – mycket pengar men fullt möjligt, anser Stern.

Utsläppen kan minskas på i huvudsak fyra sätt:
Minskad efterfrågan på utsläppskrävande varor och tjänster

Ökad effektivitet som spar både kostnader och utsläpp

Åtgärder mot icke energirelaterade utsläpp, exempelvis mot avskogning

Skifte till tekniker med låga utsläpp för att producera värme, kraft och transporter.

Detta kräver att man överger fossila bränslen ”i förtid”; att förbruka allt fossilt bränsle som i dagsläget är ekonomiskt lönsamt att utvinna, skulle leda till en koldioxidhalt över 750 ppm.
   Men det gäller att vi gör något snart, inom de närmaste 10-20 åren. Annars kan möjligheten att stabilisera koldioxidhalten på en rimlig nivå – och därmed kanske begränsa klimatförändringarna – vara förbi.

10 saker du kan göra själv

 


Text: Anders Jägeberg