Värmen kommer
från ovan

Thorsten Eriksson vill se solceller på kyrkornas tak

– Jag har läst att det skulle räcka med en 15 000-del av solens energi för att lösa hela jordens energiproblem, säger Thorsten Eriksson.
Han är mannen bakom de solceller som sedan i januari
värmer Fläckebo kyrka med energi direkt från solen. Nu hop-pas han att fler kyrkor tar efter.


Hela sitt yrkesverksamma liv har Thorsten Eriksson rört sig i skolans värld. Från början som mellanstadielärare i Västerfärnebo, senare som rektor. Han har också varit skolinspektör, undervisningsråd och sakkunnig åt dåvarande skolministern i början av 1980-talet. Nu är han pensionär sedan flera år.

Thorsten Eriksson

Bor:
I ett gammalt, vackert trähus i Sätra Brunn.

Familj:
Hustru Margareta, företagssköterska. En dotter med henne. Tre barn i ett tidigare äktenskap. Tio barnbarn på mellan 23 år och 18 månader. Katten ”Fräs”.

Senaste teaterbesök: ”Mamma Mia” i Stockholm.

Senast lästa bok:
”Da Vinci-koden”.

Fritid:
Åker ofta till Jämtland där yngsta dottern och yngsta barnbarnet bor. Sjunger i Fläckebo kyrkokör, ordförande i musik-
rådet i Sala, engagerad i Lions, idrottsintresserad, tycker om att laga mat.

Devis:
Information, kunskap och delaktighet.

Miljö och ungdomar
När vi träffas i hans vackra hus Kvarngården i Sätra Brunn står han mitt i förberedelserna för ett seminarium dagen efter om solenergi. Inbjudna är kommuner och landsting i Västmanland, Gävleborg och Dalarna, som samarbetar kring energifrågor.
   Detta är vad som upptar det mesta av Thorsten Erikssons tid nu – att driva energifrågor inom kyrkan.
   – I skolans värld har jag lärt mig att man måste prioritera, säger han. När jag började som ordförande i kyrkorådet och kyrkonämnden -98, bestämde vi att koncentrera oss på två områden: miljön och att satsa på ungdomar.
Det sistnämnda har bland annat resulterat i att en ungdomskyrkonämnd har inrättats.
   – Målet är att ungdomarna ska bli så intresserade att de kandiderar i kyrkoval, säger Thorsten Eriksson.

Förvånad
På miljöområdet började man med att ersätta församlingsgårdarnas oljeuppvärmning med pellets.
   Nästa steg var uppvärmningen av kyrkorna. I Västerfärnebo kyrka, som har vattenburen värme, blev pellets lösningen. Men Fläckebo kyrka har elvärme. Därför fick det bli solenergi där i stället.
   Thorsten Eriksson är förvånad över att det inte är fler som satsat på solenergi, eftersom det går att få bidrag på 70 procent till en sådan investering.
   – Det kostade 1,6 miljoner, men vi fick 1,1 miljoner i bidrag, säger han.
   Energimässigt ser det också ut som om satsningen ger den utdelning man hoppats på.
   – Målet är 20 000 kilowattimmar på ett år och hittills, sedan januari då vi började, har vi producerat 17 000 kilowattimmar, berättar han.

Strid om placeringen
Det pågår dock fortfarande en strid kring solvärmen vid Fläckebo kyrka. Solcellerna är nu placerade på taket till en lada bredvid kyrkan. Men Thorsten Eriksson vill ha solceller på kyrkans tak, så som det var tänkt från början. Det är före detta länsantikvarien som motsatt sig detta och fått kammarrätten på sin sida. Nu väntar man på utslag i regeringsrätten.

Ett vittnesbörd
– Blir det ja i regeringsrätten lägger vi solceller även på kyrktaket, säger Thorsten Eriksson. De är svarta och syns knappt på ett svart tak. Vi behöver inte borra någonstans och jag tycker att de kan ligga på kyrkan också som ett vittnesbörd från vår tid. Drygt 50 kyrkor bara i vårt län skulle kunna göra likadant om vi får klartecken.
   Det finns stort intresse för solenergi från stiftets sida. Där har man hela tiden varit positiv till satsningen vid Fläckebo kyrka. Nu har Thorsten Eriksson också fått i uppdrag att göra en skrift om arbetet, ”Solenergi i kyrkans tjänst” som ska vara färdig i vår, lagom till en miljökonferens som ska hållas i Norberg.

 

Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill