Krönika

Maud Olofsson är näringsminister och ordförande i centerpartiet

Vi måste våga gå
framtiden till mötes

Hoten mot vår miljö var det som en gång i tiden fick mig att engagera mig politiskt. Sedan dess har jag gång på gång återkommit till den frågan. Därför att, dessvärre, är miljöhoten lika aktuella idag som de var då. Många gånger har det känts tröstlöst eftersom argumenten inte riktigt verkat vilja fästa.
   Men på senare tid har det hänt något. Idag toppas var och varannan nyhetssändning av en klimatnyhet. Människor ägnar TV-kvällar och biobesök till att se Planeten och En obekväm sanning. Vi blir allt fler som känner att vi vill göra en insats för miljön.
   Mitt i denna medvetenhet växer också insikten om att en förändring är möjlig. För den enskilde finns en rad viktiga miljöval att göra i vardagen. Man kan köpa lågenergilampor, välja en miljöbil eller titta på energieffektiva produkter när man köper nya vitvaror.

Men om vi vågar byta perspektiv innebär klimathotet också en möjlighet. Till exempel kan dagens jordbrukare visa sig vara morgondagens oljeshejker. För den bioenergi som världen så väl behöver kan mycket väl produceras på svenska åkrar och skogar. Kanske är det på en åker någonstans i Sala eller Kungsör som den stora klimatfrågan kommer att lösas?
   Ett annat exempel är all den nya miljöteknik som vi behöver för att möta klimathoten. Där skördar svenska företag redan idag stora exportframgångar. För miljöhänsyn står inte mot teknisk utveckling och nya jobb. I själva verket är det precis tvärtom. Om Volvo och Saab skulle satsa ännu mer på att bli bäst på miljövänliga fordon så skulle det skapa många jobb i Västsverige. Vad händer om vi blir världsbäst och en miljard kineser börjar efterfråga svensk miljöteknik? Vilken fantastisk jobbmotor det skulle bli! Jag vill skapa världens bästa villkor för företagen i den gröna teknikutvecklingen. Näringspolitiken måste gå hand i hand med miljöpolitiken.

Man kan tycka att Sverige är en liten droppe i de stora klimatförändringarna. Att det är förmätet att tro att vi kan påverka. Men faktum är att vi är en mycket viktig kugge i klimatpolitiken. Som nytillträdd minister har jag mött stora förväntningar i de internationella kontakter som jag haft. USA:s ambassadör har i uppdrag av president Bush att samarbeta med Sverige i ”one big thing” – nämligen alternativ energi. Ungerns näringsminister, EU-kommissionens ordförande Manuell Barosso och den ryske vice premiärministern Ivanov – alla har de velat diskutera klimat och alternativ energi med mig. Det finns stora förväntningar på Sverige.
   Jag vill att Sverige ska vara ett föredöme i klimat- och energiarbetet – för att ta vårt globala ansvar men också ta vara på möjligheterna som det ger. Anta utmaningen att producera framtidens bränslen. Då är det stärkande att se att det finns andra som också har ambitioner, exempelvis i Västmanland. För privat, offentlig och ideell sektor har alla viktiga uppgifter att fylla. Att våga sätta upp tuffa mål är att visa att man går framtiden till mötes och kommer att tillhöra framtidens vinnare. Det är vi, våra barn och barnbarn som är de stora vinnarna.

Fotograf: Johan Gunséus