Jorden behöver plåster
Ungdomsting med nya grepp för framtident

Jorden är hotad, men är det kört för framtidens jordbor? Många tankar väcktes vid årets Ungdomsting för hållbar utveckling i Västerås.

Glaciärer krymper och isbjörnar har ingenstans att ta vägen. Människor i fattiga länder får arbeta under usla förhållanden för att du och jag ska kunna köpa nya jeans.
   Den 24 oktober var en tankeväckande och inspirerande dag för de 130 personer som deltog i Ungdomsting för hållbar utveckling vid Mälardalens högskola i Västerås. Av dessa var 110 elever och lärare från gymnasieskolorna i länet.

Kunskap behövs
För att fatta hållbara beslut behövs kunskap. Det betonade Malin Mo-björk från Mälardalens högskola som berättade om arbetet för hållbar utveckling.
   – Det är ett långsiktigt arbete som i grunden är ganska enkelt. Vem vill inte att utvecklingen ska vara hållbar?
   Andreas Porswald, kommunalråd för hållbar utveckling i Västerås, invigde ungdomstinget. Han berättade att han själv som ung deltagit i tidigare ungdomsting.
   – Det är viktigt att få in diskussioner om hållbar utveckling i skolan, sa han.
   Jorden blöder – finns det plåster? Det var rubriken på Helena Edmans föreläsning. Hon gav en målande bild av hur det ser ut i världen idag med klimatförändringar, oljeberoende, vattenbrist och fattigdom. Helena Edman berättade om jätteräkodlingar som förstör viktiga träskområden, hur mycket bekämpningsmedel det behövs för att producera bomull och att vitryggig hackspett och många andra arter är på väg att dö ut. Vakna och intresserade ungdomar lyssnade.
   – Jättebra att den här dagen har ordnats, Helena Edmans föreläsning var bäst! Hon pratade med inlevelse och fick en verkligen att tänka till, sa Amanda Fast, 17 år, från Carlforsska gymnasiet med Global klass som tillval.

Allt börjar med ett steg
Helena Edman tog också upp möjligheterna till förändring. Att vi kan hjälpas åt för att vända utvecklingen.
   – Det är inte kört, och vad vi än gör börjar det med ett steg. Kanske kan ni ungdomar om ni inte redan har gjort det, nu ta era först steg mot att rädda världen, sa Helena Edman.
   Hon gav konkreta exempel på vad var och en kan göra för att stoppa den globala uppvärmningen. Det avgörande är vad du och jag gör tillsammans, till exempel vilka val vi gör i butiken.
   – Det viktiga är att ni gör något. Starta ett eget parti, rösta grönt, protestera, se Al Gores film ”En obekväm sanning” och upplys alla dem som inte förstår, uppmanade Helena Edman.
   Hon gav enkla och konkreta tips som att sänka värmen, byta till lågenergilampa, dricka ekomjölk, sopsortera, åka tåg, slå av tv:n, cykla till träningen, kolla att familjen köper grön el och plocka upp batterier.

Inspirera till praktiskt arbete
Tanken med Ungdomstinget är att uppmuntra och inspirera ungdomar och lärare till praktiskt arbete för hållbar utveckling i den egna skolan.
   Dagen avslutades med information om två metoder att arbeta systematiskt för hållbar utveckling. Fredrik Frensburg från Stiftelsen Håll Sverige Rent berättade om hur skolorna kan jobba för att få miljöutmärkelsen Grön Flagg. Monica Yngvesson som arbetar med utmärkelsen Skola för hållbar utveckling berättade om hur det går till att få utmärkelsen och vilka kriterier som gäller. I Skola för hållbar utveckling ingår förutom miljö även demokrati och sociala frågor.

Fakta: Ungdomens Miljöting
Ungdomens Miljöting har genomförts årligen sedan 1994. I år ändrades namnet till Ungdomsting om hållbar utveckling, för att markera att hållbar utveckling handlar om mycket annat än miljö.
Arrangörer för Ungdomens Miljöting är Västerås stad, Länsstyrelsen, Landstinget Västmanland och Mälardalens högskola. Västmanlands Lokaltrafik VL, sponsrar resorna till och från Ungdomstinget för ungdomarna.

”Oroväckande skönt med makt”


Text och Foto: Liv Gustavsson