Hållbart trä från kyrkans skogar
Biståndsprojekt inspirerade till sågverk i Kolbäck

Här samsas al och björk med virke från regnskogsträd som
msasa och ncua. På sågverket Kyrkträ i Kolbäck finns trä som knappt går att få tag i på annat håll.

Allt är dessutom FSC-certifierat, alltså avverkat på ett för miljön hållbart och skonsamt sätt.
   Kyrkträ är – precis som det låter – ett kyrkoägt företag. Stiften inom Svenska kyrkan tillhör Sveriges största skogsägare. I våras ville några av dem gå ett steg till och förädla timret.

Sågverk i Moçambique
Till saken hör att Västerås stift driver ett sågverk i Moçambique. Det är ett biståndsprojekt tillsammans med vänstiftet Levas inom anglikanska kyrkan i Moçambique. Sågverket ska bidra till att landet får ett mer hållbart skogsbruk.
   Ur detta uppstod tanken att starta ett eget sågverk i Sverige. I samarbete med Strängnäs och Linköpings stift bildades Kyrkträ, som enbart arbetar med timmer som är FSC-certifierat.
   – Timret kommer helt och hållet från kyrkans skog i Västerås och Strängnäs stift, säger Kyrkträs chef Per Hobro.

Kyrkgolv
Det är det första kyrkoägda sågverket i Sverige, och helt följd-riktigt heter den största produkten ”kyrkgolv”. Det är golvbrädor i furu eller björk som sågas i kilform; stammens form styr hur brädan ser ut. På vanliga sågverk finns bara jämnbreda brädor. Kyrkgolv är populärt – inte bara i kyrkor. Kyrkträ har uppmärksammats av byggnadsvårds- och golvföretag. Bland annat är byggnadsvården på Skansen intresserad av produkterna.

Ta tillvara lövträ
En viktig tanke med Kyrkträ är också att ta tillvara lövträ – al, björk och asp. Tidigare har löv-veden nästan alltid sålts till massa-produktion. Nu vill man kunna utnyttja den resursen bättre.
   – Vår styrka är att vi direkt från skogen kan styra så att vi får de kvaliteter vi vill ha, säger Per Hobro.
   Det har betydelse eftersom raka stockar av lövtimmer inte är så vanliga. Vilket har sin grund i att man inte bedrivit så mycket skogsvård i lövskog,
Också vanliga konsumenter ska kunna handla virke och golv hos Kyrkträ. Och då även exotiska träslag från södra Afrika, producerade på ett hållbart sätt och leverade från stiftets eget sågverk i Moçambique.

 


Text: Anders Jägeberg
Foto: Kim Lill