Fyra skäl att inte dricka kaffe som är Rättvisemärkt

Det är dyrt och smakar illa. Och inte får människor i fattiga länder det bättre bara för att jag köper ett an-nat kaffe. Invändningarna mot att handla Rättvisemärkt i butiken är många. Men är de hållbara? Gröna Draken synar några av de vanligaste argumenten.

Det är för dyrt
Det stämmer att Rättvisemärkt oftast är lite dyrare än konventionellt odlat kaffe. Men billigt har sitt pris. När vi som bor i den rika delen av världen handlar billigt är det många gånger någon annan som får betala. Miljön drabbas och fattiga människor kan inte leva på sin lön.
   Producenterna av Rättvisemärkt får skäligt betalt genom ett garanterat minimipris. De får också en premie att investera i sin närmiljö, till exempel sjukvård, utbildning och vattendistribution.
   För de miljontals människor i världen, som är direkt beroende av kaffeproduktionen, är varje rättvis kopp ett steg på vägen mot respekt och ett drägligare liv. I det perspektivet kanske det inte känns så betungande att betala någon krona extra för kaffet.

Det smakar illa
Smaken är som baken, brukar man säga. Vilket kaffe olika människor tycker om varierar naturligtvis från person till person. För några år sedan fanns det inte så mycket att välja mellan för den som ville köpa Rättvisemärkt. Men idag är utbudet mycket större. Närmare 20 leverantörer erbjuder kaffe från olika bönor och med olika rostningar.
   Att Rättvisemärkt skulle innebära sämre kvalitet stämmer inte alls. Rättvisemärkt står både för god smak och hög kvalitet. Så innan du dömer ut det Rättvisemärkta kaffet för smakens skull, borde du testa det sortiment som redan idag finns på marknaden.
   Numera finns Rättvisemärkt kaffe också för i stort sett alla behov; storkök, kaffeautomater, bryggning, kokning och snabbkaffe.

Det spelar ingen roll
Vi i Sverige dricker nästan mest kaffe per person i världen. Så visst spelar det roll vilket kaffe du väljer. När du köper Rättvisemärkt motverkar du barnarbete, miljöförstöring och diskriminering. Idag får över fem miljoner män-niskor i Afrika, Asien och Latinamerika, (producenter, arbetare och deras familjer) mer pengar och ett bättre liv tack vare att de är anslutna till Rättvisemärkt med sin odling.
   Rättvisemärkt garanterar att betalning till odlaren sker innan kaffet anländer till Sverige. Kontroller av köpeavtal, betalningar och leveranser genomförs av kontrollorganet FLO (Fairtrade Labelling Organizations International) varje kvartal. Detta garanterar att det högre pris konsumenten betalar för Rättvisemärkt också tillfaller fattiga arbetare och odlare i Syd.

Jag dricker inte kaffe
Ok, det är naturligtvis ett argument för att inte köpa Rättvise-märkt kaffe. Men du kanske dricker te istället. Liksom kaffe ökar även utbudet av Rättvisemärkt te. Idag finns både svart, grönt, rött och smaksatt. Det levereras som tepåsar eller i lösvikt, storpack och mindre förpackningar. Även chokladälskare kan dricka rättvist eftersom det även finns Rättvisemärkt kakao att köpa.
   Förutom kaffe, te och choklad ökar andelen Rättvisemärkt även inom många andra varugrupper. Coop, Hemköp, ICA, Netto, Vi och Willys säljer Rättvisemärkt. Det gör även en del av de fristående livsmedelsbutikerna och Världsbutikerna. Ris, honung, socker, juice, bomull, snacks och fotbollar hittas idag enklast i Världsbutikerna. Systembolaget har ett rött Rättvisemärkt vin i sitt beställningssortiment.