En dold miljöfara
Inbyggda batterier hamnar bland ”vanliga” sopor

Leksaker som blinkar och låter. Verktyg, klockor eller födelsedagskort som spelar en trudilutt.
   Roliga saker kan tyckas, men de gömmer ett problem. De har ofta dolda batterier som lätt glöms bort och därför hamnar bland de vanliga soporna. Men produkter som har batterier som är fastmonterade måste lämnas till Återbruket.

Just nu har Batterinsamlingen en kampanj för att få in ännu fler fastmonterade batterier.
   Batterier kan innehålla ämnen som ställer till stor skada om de kommer ut i naturen. Därför är det viktigt att inga batterier, eller saker som innehåller batterier, slängs i soporna. Istället ska de samlas in så att giftiga tungmetaller som kadmium, kvicksilver och bly kan tas om hand. Det är så viktigt att alla batterier lämnas tillbaka att det är reglerat i lag, batteriförordningen.
   Har du hört ”I allt som lyser, rör sig eller låter finns ett batteri som ska lämnas åter”? Det är Electric Banana Band som har gjort en låt om batterier. På hemsidan www.batteriinsamlingen.se kan du lyssna och läsa mer om batteriinsamlingen.

Hur många olika sorters batterier finns det?
Det finns tusentals olika batterier, lite beroende på hur man delar in dem. En vanlig kategorisering är engångsbatterier och laddningsbara. Många laddningsbara batterier är specialgjorda för de apparater de sitter i, så det är svårt att ge ett exakt svar.

Vilka batterier bör man använda för att vara miljövänlig?
De allra vanligaste batterierna, brunstensbatterier och alkaliska batterier, klassas inte som miljöfarliga. Litiumbatterier och nickel-metallhydridbatterier är också miljöanpassade och innehåller inga ämnen som klassas som miljöfarliga. Ett tips är att investera i batteriladdare och uppladdningsbara batterier, som kan laddas och användas över tusen gånger.

Vad innehåller batterier? Vilka är de farligaste ämnena?
Batterier kan innehålla många olika ämnen för att skapa ström, till exempel mangandioxid, järn, zink, kol, klor, tenn, nickel, koppar, salmiak och svavelsyra, som är detsamma som batterisyra. Alkaliska batterier och brunstensbatterier innehåller främst zink och järn.
De flesta knappceller innehåller kvicksilver, som är en väldigt giftig tungmetall. Det finns också batterier som innehåller kadmium och bly, som även de är farliga tungmetaller. Kadmiumbatterier innehåller även nickel. Ett alternativ till farliga nickelkadmiumbatterier är nickel-metallhydridbatterierna, som allt-så inte innehåller några miljöfarliga ämnen. Vissa miljöanpas-sade batterier innehåller också litium eller litiumjon.

Varför finns det så många inbyggda batterier?
Apparater med inbyggda batterier kan ofta vara bra och roliga att ha. Sladdlösa verktyg gör jobbet enklare och smidigare, barn gillar dockor som säger ”mamma”... Men man kanske inte alltid måste använda elektriska eller sladdlösa saker? Tänk på det nästa gång du är på väg att köpa någon sådan pryl!

Vad händer om batterierna inte kommer till batteriholken?

Det man vet om tungmetallerna bly, kvicksilver och kadmium är att de alla är giftiga och att de påverkar miljön och därmed djurs och människors hälsa.