Upphandling med miljökrav
Köping lät studenter syna kommunens inköpsrutiner

Åtta studenter från Miljövetarprogrammet vid Linköpings universitet har specialstuderat upphandlingen i Köpings kommun och gett förslag på hur den kan bli ledande i Sverige på miljöanpassad upphandling.

Genom offentlig upphandling köps varor och tjänster för cirka 400 miljarder kronor i Sverige varje år. De kommuner som ställer miljökrav vid upphandlingen har stora möjligheter att påverka marknaden i hållbar riktning.
   I Köpings kommun togs ett förslag till inköpspolicy fram för ett par år sedan.
   – Men vi har inte hunnit gå vidare och följa upp den, säger Ingrid Hägermark, miljösamordnare i Köpings kommun. När hon fick erbjudandet från kursansvarig vid Miljövetarprogrammet, Linköpings universitet, om att se över kommunens upphandling nappade hon på idén.

Omvärldsanalys
Erik Rosenqvist läser tredje året vid Miljövetarprogrammet vid Linköpings universitet. Han ingår i en grupp på åtta studenter som specialstuderat upphandlingen i Köpings kommun.
   Studenterna mötte kommunens inköpschef Jan Eriksson och miljösamordnaren Ingrid Hägermark innan de gjorde en omvärldsanalys. De tog reda på hur andra kommuner arbetar med miljöanpassad upphandling, hur deras inköpspolicy och olika dokument ser ut.
   – Vi tittade också på Köpings inköpspolicy och på en gammal upphandling, säger Erik Rosenqvist.
   Han berättar att i många kommuner finns bara en liten punkt i policydokumenten om miljöhänsyn. Men det finns också kommuner som har omfattande skrivningar om miljöanpassad upphandling.

Påverkar marknaden
Erik Rosenqvist tycker att det är viktigt att kommunerna ställer miljökrav när de handlar upp varor och tjänster.
   – Genom att föregå med gott exempel påverkar kommunen marknaden att ställa om till ett mer hållbart samhälle.
   Från den 1 januari 2006 ska Köping, Arboga och Kungsör ingå i ett kommunalförbund som ska sköta upphandlingen centralt. Studenterna pekar på att detta kan leda till gemensamt förråd, minskade transporter och större köpkraft.
   I oktober presenterade studenterna sitt arbete för politiker och tjänstemän i Köpings kommun. De har tagit hänsyn till lagen om offentlig upphandling, försäkrat sig om att förslaget är i linje med ISO 14001 samt tagit hänsyn till det förslag som tagits fram tidigare.
   – Vi formulerade två olika alternativ som bygger på de mål som redan finns i kommunens upphandlingspolicy, säger Erik Rosenqvist. Vår tanke är att miljöanpassningen ska genomsyra hela upphandlingen.

Ledande kommun
Om studenterna får som de vill blir Köping ledande i Sverige när det gäller upphandling med miljökrav.
   Ingrid Hägermark är glad över att kommunen fått hjälp av studenterna och att någon utomstående sett över upphandlingen.
   – De har gjort ett grundligt jobb. Det är bra för oss att få en genomgång, nu ska vi titta på förslaget och se hur vi kan använda oss av deras tips och idéer.

Text: Marita Gustavsson