Skyll inte på Kina
”Vi i den rika världen måste ta ansvar för vårt sätt att leva”

Sverige har genomgått en fantastisk utveckling. Men har den varit hållbar? frågade Mona Sahlin retoriskt i sitt tal om det gröna folkhemmet.
Hon målade upp en vision av ett samhälle som är fritt från olja och andra fossila bränslen och där ekonomisk utveckling går hand i hand med social rättvisa och en ansvarsfull miljöpolitik.

Mona Sahlin började sitt anförande under Envisions med att blicka tillbaka till förra seklets början. Då bodde 20 procent av svenskarna i USA, på flykt undan fattigdom och förtryck i hemlandet. Idag har däremot nästan 20 procent av Sveriges befolkning sitt ursprung i andra länder.
Det går att dra viktiga lärdomar av utvecklingen under den perioden, framhöll samhällsbyggnadsministern. När det svenska folkhemmet byggdes under efterkrigstiden var det många som ansåg att det inte skulle gå att förena ekonomisk utveckling med social rättvisa. Med facit i hand kan man konstatera att det inte bara var möjligt, utan också nödvändigt, sade Mona Sahlin.
– Vi hade aldrig fått den ekonomiska tillväxten i vårt land om den inte hade förenats med en social utveckling. Utan tillväxt hade det inte heller varit möjligt med social rättvisa.
Grön dimension
På samma sätt tycker hon att det förhåller sig med det gröna folkhemmet. Det handlar om att bygga vidare på folkhemstanken, men nu också ge den en ”grön” dimension och förstå hur de olika delarna både kompletterar och förutsätter varandra.
– Och det är där den verkligt stora utmaningen ligger, slog hon fast.
Mona Sahlin talade också om vikten av att alla människor tar sin del av ansvaret. Ingen kan smita undan. Som privatperson kan man göra mycket i vardagen, men regeringen har ett stort ansvar att underlätta för människor att göra de hållbara valen.
– Hittills har vi främst inriktat oss på att straffa bort det som har varit dåligt. Nu måste vi bli bättre på att stimulera det som är bra.
Sängläsning
Som konkreta exempel på vad detta kan innebära lyfte hon fram de förslag författaren och miljödebattören Stefan Edman lagt fram i sin utredning Biffen, bilen, bostaden.
– Jag kan verkligen rekommendera läsning av Stefans bok, sade Mona Sahlin. Trots att det är en statlig utredning är den så spännande att jag har den på nattduksbordet istället för de deckare jag brukar ha ligga där.
I sin bok skriver Stefan Edman att världen har krympt och att Sverige kan liknas vid ett kvarter i den globala byn. Även Mona Sahlin slog an ett globalt perspektiv, bland annat med exempel från en nyligen genomförd resa till Kina. Ett samhälle som förändras mycket snabbt och där utvecklingen på många sätt liknar vår egen under efterkrigstiden.
Men vi kan inte skylla de växande miljöproblemen på Kina. De har rätt till samma välståndsökning som vi, framhöll Mona Sahlin.
– Vi som bor i den rika delen av världen måste titta på oss själva och ta ansvar för vårt sätt att leva. Vi måste minska vår konsumtion och upphöra med miljöskadlig verksamhet.
Hon underströk att arbetet med att bygga ett hållbart samhälle måste börja där problemen är som störst, både globalt och nationellt. I Sverige handlar det bland annat om de stora bostadsområden som byggdes under 1960-talets miljonprogram.
– Det finns smarta energitekniska lösningar som vi ska använda oss av. Nu har vi möjlighet att göra områdena moderna både tekniskt och socialt.
Transporterna värst
Den största utmaningen av alla handlar om transporterna, anser Mona Sahlin. Regeringen har satt målet att Sverige ska vara fossilfritt senast år 2020. Det är ett tufft mål, erkände Mona Sahlin. Men fullt möjligt att genomföra om vi bestämmer oss för det. Hon avslutade sitt tal med att än en gång uppmana att inte skylla miljöproblemen på Kina.
– Nu gör vi något själva istället.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill