Skogsklokhet
Unga får lära sig hur skogen fungerar

Skogsklok heter ett projekt som vänder sig till högstadieelever i hela landet. Det drivs av Fältbiologerna med syftet att förmedla en känsla av hur fantastisk och viktig skogen är för oss människor.

När Herbert Hellman från Sala deltog i Fältbiologernas utbildning till naturambassadör i somras, blev han fascinerad över de stora resurser som finns i skogen.
   Utbildningen var upplagd som en resa genom skogar i Hälsingland med besök hos naturturismföretag, skogsnäring, biologer, skogsaktivister och ekologer. I ambassadörsutbildningen ingick även vandring och boende på fäbodvallar, bad och lägerliv. Allt för att tillsammans med andra ungdomar uppleva hur fantastiskt det är med skog och för att kunna förmedla den känslan till andra ungdomar.

Skogsutflykter
Efter utbildningen har ambassadörerna, som finns spridda över hela Sverige, bjudit ut skolklasser till en- och tvådagars utflykter i skogen.
   – Vi vill att ungdomar ska komma ut i skogen och upptäcka hur härligt det är, säger Herbert Hellman. Skogen betyder mycket för människan, mer än bara virke och papper. Det är viktigt att ungdomar känner sig trygga i skogen för att själva vilja besöka den.
   Under hösten har Herbert Hellman varit ute i skogen med två högstadieklasser från Sala. Bland eleverna har det varit populära dagar, kanske beroende på att de är praktiskt inriktade.
   – Vi lär oss hur man bygger en eldstad och gör upp eld. Och det är mycket kreativt skapande, som när man till exempel täljer. Eleverna tar fram sin kunskap och använder den praktiskt.

Lykta och visselpipa
Efter en friluftsdag har ungdomarna lärt sig hur de kan göra lykta, fiskeredskap och visselpipa av en colaburk. Kunskaper som kan komma till nytta om de går vilse.
   Han anser att om fler ungdomar kommer ut i skogen, trivs och känner sig trygga där så vill de också skydda och värna naturen som till 67 procent består av skog.
   – Projektet Skogsklok är ett roligt sätt att främja hållbar utveckling och minska sårbarheten i skogen och samhället, säger Herbert Hellman. Gott friluftslivsvett är även bra att ha om till exempel ett långvarigt elavbrott uppstår.
   Fältbiologernas projekt Skogsklok är ett samarbete med Friluftsrådet och under 2006 fortsätter projektet i större skala.

Fakta Fältbiologerna
Fältbiologerna är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening för natur- och miljöintresserade ungdomar mellan 7 och 25 år. Föreningen verkar för ett hållbart samhälle, global rättvisa och god miljö.    Fältbiologerna anordnar kurser, utflykter och utbildningar för att sprida kunskap om natur, miljö och samhälle. Föreningen bedriver också opinionsbildning och försöker påverka myndigheter, politiker, företag, organisationer och allmänhet till att skapa en bättre värld.

I Sala finns en lokalt aktiv klubb med medlemmar i gymnasieåldern som driver olika projekt, bland annat en verksamhet för barn mellan sju och tolv år (minifältisar). Mottot är ”det ska vara roligt att vara Fältbiolog”. Exempel på aktiviteter som ungdomarna haft sedan klubben startade mars 2005 är: Ölandsläger, lokala floravandringar, lavkurs, bäversafari, observatoriebesök samt studiecirklar om djur och rovfåglar.
Vill du veta mer om Fältbiologerna:
www.faltbiologerna.se
För kontakt med Salaortens Fältbiologer: ida.hellman@gmail.com
073-691 45 01


Text: Marita Gustavsson
Foto: Herbert Hellman