Mat
i sakta mak
Slow Food ger snabbmatstrenden motstånd
Klockan
är mycket. Barnen är hungriga. Huvudet tomt på
idéer. Maten som inte ens behöver tinas ligger färdig
i affärens kyldisk. Fortare kan det knappast gå.
Utbudet av kyld färdigmat växer snabbt. Men det finns
en motrörelse som också växer: Slow Food, vars
medlemmar vill handla och tillaga mat på ett annat sätt.
Auni Hamberg är medlem i Uppsalaavdelningen av Slow Food.
– Det är härligt, säger
hon. Det blir ett sätt att leva.
Auni har givetvis samma stressade tillvaro som
alla andra. Hon förstår att det är frestande att
köpa den färdiga maten i kyldisken, när tiden är
knapp.
Men hon menar att det går att planera
matlagningen så att tiden räcker till att söka
upp butiker med lokala producenters varor och tillaga dem på
ett omsorgsfullt sätt.
– Man kan samlas och laga mat tillsammans,
dela upp den och frysa in. Jag fryser in mycket. Och jag har skaffat
mig ett nätverk för att få bär, frukt och
mjöl, säger hon.
Startade
i Italien
Slow Food-rörelsen startade i Italien i mitten av 1980-talet
och fortfarande är den störst där. Men den finns
nu i 100 länder och har 80 000 medlemmar.
I Sverige har den funnits sedan 1991. Nu finns
avdelningar, så kallade convivier, på sju platser
i Sverige, bland annat i Uppsala och Sörmland. Men inte i
Västmanland – ännu.
En av idéerna med Slow Food är att
medlemmarna i sina matinköp stödjer lokala producenter.
En annan är att skydda utrotningshotade växter och djur.
De senaste hundra åren har både
antalet kulturväxter och antalet ko-, get- och fårraser
minskat dramatiskt. I den så kallade Arken samlar Slow Food
produkter, maträtter, växter och djur som är på
väg att försvinna. Nyligen har en svensk Ark-kommission
bildats för att slå vakt om svenska livsmedelsprodukter.
Auni Hamberg är också projektledare
för ”Mat i Västmanland”. Det drivs av LRF
och syftar till att stärka en lokal och småskalig livsmedelsproduktion.
Projektet ligger helt i linje med Slow Food-rörelsens idéer.
– Vi försöker öka kunskapen
om de lokala producenternas varor, berättar hon. Vi vänder
oss till restauranger, butiker och till exempel förskolor
för att de ska ta in lokalproducerade livsmedel. Och vi ordnar
olika aktiviteter för att göra de lokala producenterna
synliga, som ”Bondens egen marknad”. En tävling
pågår också bland 100 restauranger i länet
som ska presentera rätter på menyn, tillagade av lokalt
producerade råvaror.
Öppna
landskap
Att öka andelen lokalproducerade livsmedel har också
starka kopplingar till miljöfrågor eftersom det innebär
kortare transporter, att djur behålls på gårdarna
och landskap hålls öppna.
Som projektledare för ”Mat i Västmanland”,
anställd på LRF och medlem i Slow Food tycker Auni
Hamberg att allt hon gör går hand i hand och knyts
ihop i hennes största intresse – mat.
Det finns mycket småsaker man kan göra
i vardagen, tycker hon, och berättar om när sonens fotbollslag
hade stämt träff på McDonalds.
– Jag bjöd hem dem på mat hos
oss i stället.
Mer information finns på: www.slowfood.se
Text:
Yvonne Busk
Foto: Kim Lill
|