Nu ska vi rena Västmanland

Det var länge sen det pratades så mycket om kemikalier och miljögifter som den här hösten. Några exempel:
   • Miljöminister Lena Sommestad har tillsammans med sin dotter varit på shoppingrunda och handlat några saker som de flesta av oss har i våra hem. Ett laboratorium analyserade det kemiska innehållet i varorna och hittade både giftiga och förbjudna ämnen. Särskilt oroande var att skolutrustning innehöll många giftiga substanser.
   • Världsnaturfonden WWF har testat blodet hos tre generationer kvinnor. Var och en av dem hade omkring 70 giftiga ämnen i kroppen.
   • En tvättmaskintillverkare har stoppat en ny tvättmaskin efter kritik om att den innehåller kemiska ämnen som kan utgöra en miljöfara.
   • Alltfler människor väljer att handla KRAV- och Rättvisemärkta produkter när de får upp ögonen för hur mycket miljögifter som används i matproduktionen.

Att den kraftigt ökade användningen av kemikalier i snart sagt alla vardagsprodukter uppmärksammas är bra och nödvändigt. Mycket talar för att vi alla sitter på en tickande bomb som kan få oanade konsekvenser. Eller som Världsnaturfondens generalsekreterare Lars Kristofferson nyligen uttryckte det: ”Vi ingår i ett stort kemiskt experiment vi inte kan överblicka.”

En giftfri miljö är ett av de 15 miljömål som den svenska riksdagen beslutat om. Först var det tänkt att alla skulle vara uppnådda inom en generation. Dagens vuxenvärld skulle alltså lämna över ett samhälle till våra barn där alla stora miljöproblem är lösta.
   Målet En giftfri miljö tillhör nu de fyra mål som regeringen bedömer att vi inte klarar av att nå inom en generation. Ett av skälen är att det tar så lång tid för de giftiga kemikalierna att försvinna från både människokroppen och naturen.
   Den gigantiska kemikalieanvändningen får dock inte paralysera oss. De miljögifter vi talar om finns inte naturligt i naturen. De har skapats av oss människor. Det innebär också att det är fullt möjligt att med mänskliga beslut vända utvecklingen.
   Framgångskonceptet är en kombination av politiska beslut, ett ansvarsfullt agerande från näringslivet och våra vardagliga val vid butikshyllan.

Gröna Draken och Förbundet Agenda 21 har också ägnat en stor del av hösten åt kemikalier. Vi tror mycket på den kraft vi alla besitter om vi bestämmer oss för att i vardagen göra val som är bra för hälsan och miljön. Det handlar om såna konkreta saker som var och hur vi tvättar bilen, vilket kaffe vi köper eller vårt val av tvättmedel, tandkräm och rengöringsmedel.

För att underlätta dina val har Förbundet Agenda 21 skapat en särskild hemsida som handlar om just vardagskemikalier. Där finns en kunskapsbank uppbyggd kring olika nyckelord och ett test där du kan testa dina vanor och få tips om hållbara förändringar.
   Arbetet med hemsidan har vi kallat Rena Västmanland. Med det vill vi framhålla att målet är ett län rent från miljögifter, men också att detta mål kräver en aktiv handling från oss som bor här – att rena vårt Västmanland.

 

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se