Kaffedrickare
stödjer småföretag i Tanzania
Jag tar med
mig mina kaffevanor när jag reser. På cykelsemester,
fjällviste eller skogstur är det härligt att slurpa
i sig en varm kopp kaffe. På en resa är det faktiskt
ofta ännu godare än den vanliga kaffetåren därhemma
vid köksbordet!
På semestern är det väldigt
praktiskt att ha med sig en burk Africafe i bagaget, i husvagnen
eller båten. Det är en lagom stor burk med snabbkaffe
som löser sig lätt i kokt vatten och som blir utmärkt
”capuccino” med hjälp av en skvätt mjölk.
Det är också tillfredställande att veta att Africafe
är helt ekologiskt producerat och rättvisemärkt.
Den
senaste resan gick dock till Tanzania. Uppdraget var
att planera för ett biodlingsprojekt tillsammans med en scoutgrupp
ifrån Motala. (Det är en helt annan historia!)
Av erfarenhet visste jag att det ibland kan
vara svårt att hitta bra kaffe i detta kaffeodlingens förlovade
land. Tanzanerna själva dricker nämligen mest te. Endast
10 procent av kaffeproduktionen förbrukas inom landet trots
att det handlar om en verksamhet som sysselsätter 400 000
småbönder och dessutom 270 000 anställda på
de större kaffefarmerna.
Tanzanias kaffeproducenter har sedan länge
problem med att få ett bra pris för sitt fina kaffe
av den bästa arabica-kvaliteten. De stora uppköparna
betalar endast det lägsta världsmarknadspriset och sedan
blandas Tanzania-kaffet till oigenkännlighet tillsammans
med kaffe från andra delar av världen. Våra kaffeförsäljare
hävdar visserligen att kvalitén blir bäst om
man blandar olika kvaliteter. Men visst blir det intressantare
om jag kan särskilja olika kvaliteter och se att kaffet jag
dricker har ett speciellt ursprung?
Men
nu har det hänt något i Tanzania! Det finns
plötsligt ett antal lokala kaffemärken och olika kvaliteter
i butikerna. Med intressanta påsar och spännande texter
lockas jag att pröva de nya sorterna från Kilimanjaro,
Meru, Monduli, Msumbi etcetera.
Under många år har svenska konsumenter
stöttat det enda kaffekooperativet i Kagera genom att köpa
Africafe. Kooperativet har haft svåra tider. Ibland var
skörden dålig. Ibland tog förpackningarna slut.
Ibland gick elgeneratorn sönder och så vidare. Men
kooperativet har överlevt och nu även utvecklat sortimentet
till nya kvaliteter och olika storlekar och förpackningar.
Dessutom har Africafe fått sällskap
av ett antal syskon på den lokala marknaden. Försäljningen
utvecklas positivt. Man är på god väg att minska
beroendet av det låga världsmarknadspriset. Man är
på väg att etablera en lokal marknad som viktigt komplement
till exporten.
Solen
är på väg ned mot horisonten. Svetten
pärlar i pannan. Dagen har varit het. Jag sitter på
altanen i Kiwangwa och slurpar på en kopp Africafe med mjölk
och skänker en tanke till alla de svenska kaffedrickare som
bidragit till denna utveckling i Tanzania. Det är verkligen
ett exempel på sund globalisering! Varje kopp Africafe vi
dricker i Sverige bidrar indirekt till en sund småföretagsutveckling
i Tanzania. Härligt! Jag tar en kopp till!
Kaffebusken odlas permanent och under stora
skuggträd. Kaffeodlingen kan kombineras med bananer och andra
fruktträd. Det är således fråga om en produktion
som binder koldioxid och därmed motverkar växthuseffekten.
Ta en kopp till! Men välj produkter som
inte har besprutats! Bina ska också leva!
Här är
några hemsidor där du kan läsa mer om kaffe och
Tanzania
www.tanica.co.tz
www.msumbi-coffees.com
www.eafca.org/tanzania
www.cafedirect.co.uk/growers/tanzania_coffee.php |