Krönika
av Börje Svensson
biodlare och biståndsarbetare

Kaffedrickare stödjer småföretag i Tanzania

 

Jag tar med mig mina kaffevanor när jag reser. På cykelsemester, fjällviste eller skogstur är det härligt att slurpa i sig en varm kopp kaffe. På en resa är det faktiskt ofta ännu godare än den vanliga kaffetåren därhemma vid köksbordet!
   På semestern är det väldigt praktiskt att ha med sig en burk Africafe i bagaget, i husvagnen eller båten. Det är en lagom stor burk med snabbkaffe som löser sig lätt i kokt vatten och som blir utmärkt ”capuccino” med hjälp av en skvätt mjölk. Det är också tillfredställande att veta att Africafe är helt ekologiskt producerat och rättvisemärkt.

Den senaste resan gick dock till Tanzania. Uppdraget var att planera för ett biodlingsprojekt tillsammans med en scoutgrupp ifrån Motala. (Det är en helt annan historia!)
   Av erfarenhet visste jag att det ibland kan vara svårt att hitta bra kaffe i detta kaffeodlingens förlovade land. Tanzanerna själva dricker nämligen mest te. Endast 10 procent av kaffeproduktionen förbrukas inom landet trots att det handlar om en verksamhet som sysselsätter 400 000 småbönder och dessutom 270 000 anställda på de större kaffefarmerna.
   Tanzanias kaffeproducenter har sedan länge problem med att få ett bra pris för sitt fina kaffe av den bästa arabica-kvaliteten. De stora uppköparna betalar endast det lägsta världsmarknadspriset och sedan blandas Tanzania-kaffet till oigenkännlighet tillsammans med kaffe från andra delar av världen. Våra kaffeförsäljare hävdar visserligen att kvalitén blir bäst om man blandar olika kvaliteter. Men visst blir det intressantare om jag kan särskilja olika kvaliteter och se att kaffet jag dricker har ett speciellt ursprung?

Men nu har det hänt något i Tanzania! Det finns plötsligt ett antal lokala kaffemärken och olika kvaliteter i butikerna. Med intressanta påsar och spännande texter lockas jag att pröva de nya sorterna från Kilimanjaro, Meru, Monduli, Msumbi etcetera.
   Under många år har svenska konsumenter stöttat det enda kaffekooperativet i Kagera genom att köpa Africafe. Kooperativet har haft svåra tider. Ibland var skörden dålig. Ibland tog förpackningarna slut. Ibland gick elgeneratorn sönder och så vidare. Men kooperativet har överlevt och nu även utvecklat sortimentet till nya kvaliteter och olika storlekar och förpackningar.
   Dessutom har Africafe fått sällskap av ett antal syskon på den lokala marknaden. Försäljningen utvecklas positivt. Man är på god väg att minska beroendet av det låga världsmarknadspriset. Man är på väg att etablera en lokal marknad som viktigt komplement till exporten.

Solen är på väg ned mot horisonten. Svetten pärlar i pannan. Dagen har varit het. Jag sitter på altanen i Kiwangwa och slurpar på en kopp Africafe med mjölk och skänker en tanke till alla de svenska kaffedrickare som bidragit till denna utveckling i Tanzania. Det är verkligen ett exempel på sund globalisering! Varje kopp Africafe vi dricker i Sverige bidrar indirekt till en sund småföretagsutveckling i Tanzania. Härligt! Jag tar en kopp till!
   Kaffebusken odlas permanent och under stora skuggträd. Kaffeodlingen kan kombineras med bananer och andra fruktträd. Det är således fråga om en produktion som binder koldioxid och därmed motverkar växthuseffekten.
   Ta en kopp till! Men välj produkter som inte har besprutats! Bina ska också leva!

Här är några hemsidor där du kan läsa mer om kaffe och Tanzania
www.tanica.co.tz
www.msumbi-coffees.com
www.eafca.org/tanzania

www.cafedirect.co.uk/growers/tanzania_coffee.php