Ett eget fullmäktige
Arboga engagerar ungdomar för att utveckla kommunpolitiken

I Arboga deltar gymnasie- och högstadieungdomar i kommunens politiska process. Genom ett ungdomsfullmäktige ska de kunna påverka och ge unga synpunkter på kommunala frågor.

Simon Sander, Henrik Eriksson, Natalie Hedenström och Rebecca Adehill är fyra av 29 ledamöter i det nybildade ungdomsfullmäktige.
   – Vi vill att ungdomar ska ha något att göra på helgerna. Som det är nu måste man alltid åka iväg nånstans. Vi har typ ingenting här i Arboga, säger Rebecca Adehill.
   Hon sitter i elevrådet på Gäddgårdsskolan och blev uppmanad av en lärare att engagera sig när ungdomsfullmäktige skulle bildas. För Simon, Henrik och Natalie var det kompisars påtryckningar eller egen lust att pröva på som fick dem att kandidera.

Idémöte
Under hösten har ungdomarna träffats flera gånger för att lära känna varandra och bestämma hur ungdomsfullmäktige ska fungera. I oktober hade de ett idémöte om frågor som var värda att arbeta för. Då kom bland annat önskemål upp om en bowlinghall, ett nattöppet internetkafé och behovet av en belyst cykelväg till McDonalds som ligger tre kilometer utanför Arbogas centrum.

Ska röstas fram
Ungdomarna kommer från tre skolor: Gäddgårdsskolan, Stureskolan och Vasagymnasiet. Meningen är att skolornas elever ska rösta fram fullmäktigeledamöter bland ett antal kandidater. Den här första gången var dock antalet intresserade kandidater inte större än att alla fick plats i fullmäktige.
   I slutet av oktober mötte de politiker från olika nämnder.
   – Jag visste inte så mycket om kommunalpolitik innan, trots att vi nyligen haft prov om det, säger Henrik Eriksson från Stureskolan.

Vilka förväntningar har de?
   – Att vi ska kunna påverka och att det ska hända någonting i de frågor som vi tar upp, säger Natalie Hedenström.
   – Vi får göra våra röster hörda. Och även om det här är en seriös grej så kan man ju ha kul också, säger Rebecca Adehill.

Fakta ungdomsfullmäktige
Tanken bakom ungdomsfullmäktige i Arboga är att utveckla den demokratiska processen i kommunen och öka möjligheten för ungdomar att påverka. Förtroendevalda i de kommunala nämnderna ska kunna skicka frågor på remiss till ungdomsfullmäktige.
   Ungdomsfullmäktige kan också ta egna initiativ för att aktualisera frågor i nämnder och kommunstyrelse. Men hur arbetet ska gå till får de till stor del bestämma själva.
   Ledamöterna utses genom personval och sitter i ett år. Ungdomsfullmäktige ska utse en styrelse men kan också bilda arbetsgrupper för olika frågor.


Text och Foto:
Anders Jägeberg