Bra mat för äldre

Kan en tävling i matlagning förbättra maten för de äldre i länet? Det tror i varje fall Västerås stift och Förbundet Agenda 21 som utmanar alla arbetslag i Västmanland som lagar mat till äldre. I samband med tävlingen arrangeras även spännande föreläsningar om god mat för äldre vid Ramnäs Konferens.

Genom att utmana alla arbetslag i Västmanland som lagar mat till äldre vill Västerås stift och Förbundet Agenda 21 uppmärksamma de äldres livskvalitet, särskilt när det gäller maten. Det blir den första tävlingen i sitt slag och förhoppningen är att den ska leda till ökad kunskap om god och näringsrik mat för äldre.

Njutningskällor
Biskop Claes-Bertil Ytterberg var ordförande i äldreberedningen Senior 2005. Han anser att synen på och kunskap om de äldres behov av mat är en mycket viktig äldrefråga.
   – Frukost, lunch och middag följer oss hela livet, säger han. De kan bli njutningstillfällen som ger guldkant på tillvaron även i hög ålder. Motsatsen är också möjlig: måltiderna blir tillfällen av besvikelser och skapar en känsla av mindervärde.

Dålig kunskap
Att kunskapen om äldres varierande behov av mat på vissa ställen är låg, visar forskarrapporter från exempelvis Karolinska Institutet. Många äldre får med stigande ålder ett sämre smaksinne, maten måste därför kryddas mer. Det är också svårare för de sjuka och riktigt gamla att äta mycket, vilket betyder att många behöver näringstät mat med smör och grädde.
   Frågor som dessa kommer att belysas i de föreläsningar som arrangeras vid Ramnäs Konferens i samband med tävlingen. Den multikulturella kocken och dietisten Maria Masoomi berättar om vacker och smakfull interkulturell mat för äldre.
   Biskop Claes-Bertil Ytterberg utgår från äldreberedningens resultat
Senior 2005 och reflekterar kring nödvändigheten av en hög livskvalitet för det ökade antalet äldre i samhället. Rut Hamberg, från Rehab Center i Alfta, pratar om maten som friskvård. Professorn i matkunskap Carl-Jan Granqvist, talar om matens betydelse för livsglädjen. Matjournalisten och fotografen Titti Erksell-Barker ger tips på hur man kan duka ett bord så att maten lyfter.

Carl-Jan leder juryn
Tävlingen avgörs vid Ramnäs Konferens den 2 februari 2006. Vd:n och kocken Petri Karhukorpi hjälper lagen tillrätta i köket och Carl-Jan Granqvist leder juryns arbete.
   De storkök som vill vara med i tävlingen har anmält sig och gjort en beskrivning av en lördagslunch. Måltiden skall vara näringsmässigt anpassad till äldres behov och den skall kunna lagas till cirka 25 personer.
   Tre priser på 12 000, 10 000 och 8 000 kronor delas ut till de vinnande lagen. Priserna är skänkta av Länsstyrelsen, Västerås stad och Västerås stift. Dessutom har Ramnäs Konferens bidragit med två priser av särskilt slag: arbetslagen erbjuds en gourmetkväll med matlagning och vinprovning på Ramnäs Konferens.
   När tävlingen är avgjord tar Linköpings stift över stafettpinnen och utmanar i sin tur de arbetslag som lagar mat för äldre i Linköpings stift.
   För mer information kontakta Lena Bergquist, Västerås stift,
telefon 021-17 85 00, lena.bergquist@svenskakyrkan.se eller Marita Gustavsson, Gröna Drakens redaktion, telefon 0220-395 91, marita@media21.se. Eller gå in på arkiv.fa21.se.

Illustration: Ingelöv Åstrand