Bra
mat för äldre
Kan
en tävling i matlagning förbättra maten för
de äldre i länet? Det tror i varje fall Västerås
stift och Förbundet Agenda 21 som utmanar alla arbetslag
i Västmanland som lagar mat till äldre. I samband med
tävlingen arrangeras även spännande föreläsningar
om god mat för äldre vid Ramnäs Konferens.
Genom att
utmana alla arbetslag i Västmanland som lagar mat till äldre
vill Västerås stift och Förbundet Agenda 21 uppmärksamma
de äldres livskvalitet, särskilt när det gäller
maten. Det blir den första tävlingen i sitt slag och
förhoppningen är att den ska leda till ökad kunskap
om god och näringsrik mat för äldre.
Njutningskällor
Biskop Claes-Bertil Ytterberg var ordförande i äldreberedningen
Senior 2005. Han anser att synen på och kunskap om de äldres
behov av mat är en mycket viktig äldrefråga.
– Frukost, lunch och middag följer
oss hela livet, säger han. De kan bli njutningstillfällen
som ger guldkant på tillvaron även i hög ålder.
Motsatsen är också möjlig: måltiderna blir
tillfällen av besvikelser och skapar en känsla av mindervärde.
Dålig
kunskap
Att
kunskapen om äldres varierande behov av mat på vissa
ställen är låg, visar forskarrapporter från
exempelvis Karolinska Institutet. Många äldre får
med stigande ålder ett sämre smaksinne, maten måste
därför kryddas mer. Det är också svårare
för de sjuka och riktigt gamla att äta mycket, vilket
betyder att många behöver näringstät mat
med smör och grädde.
Frågor som dessa kommer att belysas i
de föreläsningar som arrangeras vid Ramnäs Konferens
i samband med tävlingen. Den multikulturella kocken och dietisten
Maria Masoomi berättar om vacker och smakfull interkulturell
mat för äldre.
Biskop Claes-Bertil Ytterberg utgår från
äldreberedningens resultat
Senior 2005 och reflekterar kring nödvändigheten av
en hög livskvalitet för det ökade antalet äldre
i samhället. Rut Hamberg, från Rehab Center i Alfta,
pratar om maten som friskvård. Professorn i matkunskap Carl-Jan
Granqvist, talar om matens betydelse för livsglädjen.
Matjournalisten och fotografen Titti Erksell-Barker ger tips på
hur man kan duka ett bord så att maten lyfter.
Carl-Jan
leder juryn
Tävlingen avgörs vid Ramnäs Konferens den 2 februari
2006. Vd:n och kocken Petri Karhukorpi hjälper lagen tillrätta
i köket och Carl-Jan Granqvist leder juryns arbete.
De storkök som vill vara med i tävlingen
har anmält sig och gjort en beskrivning av en lördagslunch.
Måltiden skall vara näringsmässigt anpassad till
äldres behov och den skall kunna lagas till cirka 25 personer.
Tre priser på 12 000, 10 000 och 8 000
kronor delas ut till de vinnande lagen. Priserna är skänkta
av Länsstyrelsen, Västerås stad och Västerås
stift. Dessutom har Ramnäs Konferens bidragit med två
priser av särskilt slag: arbetslagen erbjuds en gourmetkväll
med matlagning och vinprovning på Ramnäs Konferens.
När tävlingen är avgjord tar
Linköpings stift över stafettpinnen och utmanar i sin
tur de arbetslag som lagar mat för äldre i Linköpings
stift.
För mer information kontakta Lena Bergquist,
Västerås stift,
telefon 021-17 85 00, lena.bergquist@svenskakyrkan.se
eller Marita Gustavsson, Gröna Drakens redaktion, telefon
0220-395 91, marita@media21.se.
Eller gå in på arkiv.fa21.se.
Illustration:
Ingelöv Åstrand
|