En egen chipsförpackning. Nelly Einarsson och Casey Mattsson, som går i klass fem i Ängshagenskolan i Sala, tycker att vissa chipsförpackningar består av onödigt många material, vilket försvårar återvinningen. Därför har de gjort en egen chipsburk av enbart papper. De visade burken för Thomas Wassenius, som arbetar på matbutiken Rätt Pris i Sala.

Ungas idéer sparar energi
De har klurat och funderat. Läst och tagit reda på hur det egentligen fungerar med energi och avfall. Och så har de skrivit, ritat och byggt modeller om hur det skulle kunna vara.
Eleverna i klass fem i Ängshagenskolan i Sala gjorde det så bra, att de vann första pris i Framtidskraften.

Smartare förpackningar, en magnetbil, spartips för vatten och energi och en metod att ta vara på åskans blixt. Det är några av alla de idéer som klass fem i Ängshagenskolan i Sala har kläckt och arbetat med inom projektet Framtidskraften.
   – Vi började med att hela klassen hjälptes åt och kom med en massa idéer som vi kunde arbeta med, säger Rolf Bergman, lärare i klassen. Därefter delade barnen in sig i grupper och började jobba med de olika idéerna.

”Dubbelt papper behövs som skydd”
Eleverna läste och tog reda på allt de kunde om energi och avfallshantering. De frågade sig om energin kommer att räcka och vilka energikällor som är ändliga och oändliga. Och så åkte de på studiebesök vid kraftvärmeverk, reningsverk och avfallsanläggningar.
   En grupp tittade på förpackningar. De undrade varför en del tuggummipaket har dubbel förpackning och skrev ett brev till företaget som tillverkar tuggummit för att fråga om detta. Tillverkaren svarade att dubbelt papper behövs för att skydda tuggummit så att det inte skadas.
   Ett annat brev skrev barnen till den stora livsmedelsaffären i närheten av skolan. De frågade varför vissa chipsförpackningars burkar består av både papper, plast och metall, något som försvårar återvinningen.
   Från affärens sida svarade man att just den förpackningen är lättare att transportera än chips som ligger i påsar. Men eleverna gjorde förslag på en egen förpackning som består av enbart papper.

En magnet drar ned blixten
”Tänk om vi kunde ta vara på all energi som finns i blixtar”, sade barnen i en av grupperna. De ritade en sinnrik modell av hur det skulle kunna gå till. En stång som står på en kulle fångar blixten som dras ner i en kammare av en stor magnet. Där finns en transformator som omvandlar blixten till energi och en ackumulatortank som lagrar den.

Viktiga framtidsfrågor
Några barn jämförde vad familjen Spara och familjen Slösa betalar för vattnet vid tandborstning under ett år.
   De kom fram till att familjen Spara, som inte låter vattnet rinna när de borstar tänderna, betalar 475 kronor mindre jämfört med familjen Slösa.
   Klassen kammade hem två pris i Framtidskraften i Sala. Dels ett förstapris på tusen kronor i avfallsklassen, dels andra pris på 500 kronor om energi.
   – Barnen har lärt sig mycket som de inte visste förut, säger Rolf Bergman.
   Han anser att Framtidskraften är ett projekt som passar bra in i skolans verksamhet och som skapar intresse för viktiga framtidsfrågor.

Kretslopp i fokus på Enåkers skola


Förstapristagare
. Barnen i klass fem på Enåkers skola vann första pris om energi i Framtidskraften i Heby.

När Gröna Draken besöker Enåkers skola utanför Heby är det kallt och snö i luften. Men inomhus är det värme och Halloweenfest.
   Barnen i klass fem visar glatt upp ett diplom och en stor blomsterbukett. Det går inte att ta miste på att de vunnit första pris om energi i Framtidskraften i Heby. Enligt juryns motivering är det ”för ett bra kretsloppstänkande”.
   – Det var mycket roliga saker, säger en av flickorna. Jag gjorde en pengadusch, då duschar man inte så länge och spar på vattnet.

Vedspis med varma stenar
Andra idéer handlar om solenergi och biobränsle till hus och båtar. Om en vedspis med varma stenar för att spara värme.
   – Vi har jobbat mycket med idéer om att använda energi på ett smartare sätt, säger Maria Pettersson, lärare för klass fem. Det har gällt samhället som helhet och vad enskilda människor kan göra.

Restaurangbesök
En sak som barnen poängterar är att vi använder alldeles för mycket av den energi som är på väg att ta slut. De vill att vi ska använda mer av oändliga energikällor.
   Vad de tusen kronorna som klassen fick i pris ska användas till är redan bestämt. Nu väntar en utflykt med bad och restaurangbesök i Sala.

Kreativa tankar om energi och avfall
Projektet Framtidskraften är ett samarbete mellan Sala-Heby Energi Holding AB (SHE), Västmanlands Avfalls AB (Vafab) och skolorna i Sala och Heby kommuner. Syftet med projektet är att öka intresset för naturvetenskap och teknik i skolorna. Alla elever i grundskolans årskurs fem i Sala och Heby bjuds in för att delta i projektet.
   För att inspirera eleverna till kreativa tankar om energi och avfall fick skolorna besök av personal från SHE och Vafab. Eleverna gjorde också studiebesök vid olika anläggningar.


Text: Marita Gustavsson
Foto: Marita Gustavsson
och Kjell Gustavsson