Från
jord till bord
utan mellanhänder
Ingvar
Pettersson har varit ekologisk jordbrukare i 14 år. Hur vi
producerar vår mat är för honom grunden i ett långsiktigt
hållbart samhälle.
I
slutet av 1980-talet lade Ingvar Pettersson om sitt konventionella
jordbruk till ekologiskt. Han kände en oro för vad användningen
av kemiska bekämpningsmedel kan innebära för människor,
djur och växter.
Det kändes inte rätt att spruta
med kemikalier på något som skulle bli mat, säger
Ingvar Pettersson.
Idag vet forskarna att bekämpningsmedel
kan läcka från åkrar till sjöar och vattendrag.
De vet också att växter och djur kan få nedsatt
fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning och försämrad
fröbildning.
Man
mognar i sin roll
Ingvar
Pettersson är tredje generationen lantbrukare på Stora
Hällsta, som ligger strax utanför Sala. Som yngste pojke
i en syskonskara på nio kände han ett ansvar att driva
gården efter sin far.
Intresset för jordbruk har varierat, men man mognar i sin
roll. Nu har det blivit en livsstil som det skulle vara svårt
att vara utan. Att få se grödorna växa, att så
och skörda och att leva med djur det finns en livskvalitet
i det, säger han.
Ingvar Pettersson
Aktuell
som:
Ekologisk jordbrukare. Har även egen kvarn, eget
bageri och gårdsbutik.
Bor:
Stora Hällsta, utanför Sala.
Familj:
Hustrun Gunnel, två döttrar och en son.
Äter
helst:
Närproducerad och ekologisk husmanskost.
Läser
:
Mest facktidningar om lantbruk och bageri.
Drivkraft:
Att lyfta fram värdet på maten, som jag tycker
har för låg status idag. Många vill att
det ska vara så billigt som möjligt istället
för att uppskatta bra mat som har odlats på ett
långsiktigt hållbart sätt. Det gäller
att nå ut med informationen om vad som krävs
för att producera sådan mat.
Ekologisk
odling
i Västmanland
I Västmanlands län brukas ungefär
122 000 hektar åkermark. Av den används 1 700
hektar till ekologisk odling.
Av länets 2 100 lantbrukare får
drygt 470 miljöstöd för ekologisk produktion.
Drygt 200 lantbrukare är KRAV-certifierade.
|
De sista
entusiasterna
Sedan 1969 har han drivit lantbruk i egen regi tillsammans med
hustrun Gunnel. För åtta år sedan byggde de en
egen kvarn, som numera är den enda i länet som mal spannmål
till mjöl.
Vi är de sista entusiasterna. Det
är en liten protest mot de krafter som verkar för centralisering
och storskalighet, som leder till allt längre transporter,
säger Ingvar Pettersson.
Idag har de även ett bageri. Bröd,
mjöl och gryn säljs till livsmedelsaffärer och
skolor, men även i den lilla gårdsbutiken.
Jag tycker att det skulle vara svårt
att bara vara råvaruproducent och skicka iväg grödorna.
Det är lätt att de försvinner i mängden. Det
är stimulerande att vidareförädla och sälja
direkt till konsumenterna. Då kan jag också ge dem
kunskap om hur produktionen går till.
Varierad
växtföljd
Grunden i Ingvar Petterssons ekologiska produktion, som även
är KRAV-godkänd, är att:
Grödorna får sin näring
från egen kvävefixering och från stallgödsel.
Växtföljden är
varierad. Det gör att jorden blir bördigare, ogräset
får svårare att konkurrera med de odlade grödorna
och skadedjur och sjukdomar får svårare att överleva
och föröka sig.
Djuren får utlopp för
sitt naturliga beteende, till exempel diar kalvarna sina mödrar
under mjölkperioden.
Ingvar Pettersson bedriver växelbruk mellan
spannmål och vallgrödor på 85 hektar åkermark.
Det gäller att få näringen att gå runt i
ett så slutet kretslopp som möjligt: från marken
via växterna och djuren och tillbaka till marken. Det görs
genom att odla vallgrödor, som kan ta upp kväve från
luften.
Vallgrödorna plöjs ner i jorden, där
de med hjälp av daggmaskar, bakterier och andra mikroorganismer
blir till mull och lättillgänglig näring till det
spannmål som sedan odlas på åkern.
Ingvar Pettersson tror på en framtid för
ekologisk och närproducerad mat.
Jag tror inte på något annat.
Återcirkulation av näring är enda sättet
för oss att slippa tära på ändliga resurser.
Och grunden i ett uthålligt samhälle är maten,
som vi behöver varje dag. Den ska produceras så nära
konsumenten som möjligt, säger han.
Är
det svårare att försörja sig på ekologiskt
lantbruk
än på konventionellt?
Nej, snarare tvärtom, dels för
att vi får lite mer stödpengar från EU, dels
för att det är en bättre prisnivå på
ekologiska livsmedel.
Gympar
en gång i veckan
Arbetet på gården tar Ingvar Petterssons mesta tid.
I arbetsuppgifterna ingår kontorsarbete, reparationer, djurskötsel
samt att plöja, harva, så, mala mjöl och köra
ut bröd, för att nämna några saker.
Tiden är knapp för att hinna med fritidsintressen.
Men under vintern gympar han en gång i veckan tillsammans
med ett gäng andra lantbrukare. Det har de gjort i 20 år.
Ingvar Pettersson tycker att det är ett bra sätt att
fylla på krafter.
Man ska ha lite mer ork än det vardagliga,
säger han.
Nu, sedan de fick fem anställda på gården, kan
han och hustrun också ta en eller två veckors semester
varje år.
Annars är det så att jag jobbar
alldeles för mycket. Det har jag alltid gjort
Text:
Anna Björkman Randberg
Foto: Kim Lill
|