Lokal grön energi
Visst går det att köpa miljövänligt producerad, lokal el i Västmanland. Mälarenergi och Sala-Heby Energi är två bolag som både producerar och säljer energi från lokala, förnyelsebara källor.

Mälarenergi ingår bland de leverantörer som säljer el med Naturskydds- föreningens märkning ”Bra miljöval”.
   Den som tecknar avtal om ”Bra miljöval”-el får el från kraftstationer i Svartån, Kolbäcksån och Hedströmmen. Priset ligger drygt ett öre högre per kilowattimme jämfört med ”vanlig” el.

Torv kan ge elcertifikat
Den största delen av Mälarenergis el produceras dock i Kraftvärmeverket i Västerås. Bränslet där är en blandning av kol, eldningsolja, tallbecksolja, torv och träbränsle.
   – Det är klart att vi så mycket som möjligt försöker använda bränslen som ger elcertifikat. För närvarande är 18-19 procent av Kraftvärmeverkets produktion certifikatgrundande, säger Erik Holmén på Mälarenergi.
   Det kommer att bli mer. Från den 1 april nästa år ingår sannolikt torv bland de bränslen som ger elcertifikat.
   Kraftvärmeverket använder cirka 30 procent torv i de pannor som producerar nästan all elenergi. Det gäller även Panna 5, den biobränslepanna som togs i bruk för ett par år sedan.

”Kraven är inte tillräckligt tuffa”
Men Naturskyddsföreningen protesterar mot att betrakta torv som en förnyelsebar energikälla. Torv förnyas ytterst långsamt och ger ännu större utsläpp av koldioxid än kol. Därför pekas nu Mälarenergi och Kraftvärmeverket ut som en av de största luftförorenarna i Sverige.
   Sala-Heby Energi, SHE, finns inte med på ”Bra miljöval”-listan.
   – Vi har varit med tidigare, men är det inte längre. Dels tycker vi det kostar för mycket, dels tycker vi att kraven inte är tillräckligt tuffa: Naturskyddsföreningen godkänner bränslen som inte är hundraprocentiga biobränslen, säger Kenneth Mårtensson, vd för SHE.
   I sitt kraftvärmeverk eldar SHE enbart biobränslen. Därtill köper man vattenkraft från Lule älv som är miljövarudeklarerad enligt EPD, ett certifieringssystem från Vattenfall.
   – Vi tycker att vår el är väl så miljövänlig som ”Bra miljöval”-el, säger Kenneth Mårtensson.
   Han tror att systemet med elcertifikat är ett utmärkt sätt att uppmuntra till användning av förnyelsebara bränslen vid produktion av el.

Text : Anders Jägeberg
Illustration: Marie Lönnroos