Bli en vindvändare

"Hur mår samhället? Svaret får du om du tar reda på hur barnen mår och studerar vartåt vindarna blåser." Visst är det bra! Gåtfullt, poetiskt - men samtidigt så tydligt. Det var Oren Lyons, den amerikanske indianhövdingen, som uttryckte sig på detta sätt vid ett av sina besök i Västerås.
   Att ge ett entydigt svar på hur vårt samhälle mår är inte lätt. Men att utgå från barnens situation ger ett bra perspektiv, en framtidsbild. För om vi inte kan sörja för att våra barn lever ett gott liv idag är risken mycket stor att de inte kommer att göra det i framtiden heller. Och ett gott liv är för mig själva kärnan i det vi kallar hållbar utveckling.

Vindarna då, åt vilket håll blåser de? Åt alla håll, skulle jag vilja säga. Visst finns det många motvindar som piskar en i ansiktet. De stora globala miljöhoten, girigheten, resursslöseriet, arbetslösheten och långtidssjukskrivningarna. För att inte tala om den djupa fattigdom som många människor fortfarande lever i.
   Men det finns också medvindar som ger vind i seglen och gör gott åt själen. Jag tänker på alla som i det tysta jobbar på med de vardagsnära miljöfrågorna. De som väljer miljömärkta varor i butiken, som försöker spara energi och som sopsorterar och komposterar. Jag tänker också på alla de företag och organisationer som - också många gånger i det tysta - inför miljöledningssystem, kastar ut miljöskadliga processer och utvecklar nya miljövänligare produkter.
    Jag är övertygad
om att vi alla kan påverka vindarnas riktning. Jag tror mycket på det goda exemplets makt. Du som köper en etanolbil, kanske samåker eller åker mer kollektivt påverkar naturligtvis andra i din omgivning. Du blir en ambassadör för ett hållbarare samhälle. Du är med och ändrar vindriktningen.
   I det här numret av Gröna Draken lyfter vi fram ett antal goda exempel inom energi- och transportområdet. Läs, låt dig inspireras och förändra din egen situation i mer hållbar riktning.

För Förbundet Agenda 21, som står bakom Gröna Draken, blåser vindarna nu åt rätt håll. Efter snart tio års arbete med tidningen har förbundet sedan ett år tillbaka ställt sig nya mål. Nu handlar det om att bli en samlande kraft i Västmanland för det vi kallar hållbar utveckling. Det vill säga ett samhälle som långsiktigt är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart. Vi är övertygade om att en ideell förening som Förbundet Agenda 21, på ett sätt som ingen annan, kan vara en mycket bra mötesplats för både företag, myndigheter och ideella föreningar.
   Som grund för den nya inriktningen ligger en vision. Den bygger på fem hörnpelare; långsiktighet, ekologi, solidaritet, delaktighet och hållbara relationer mellan människor.
   För att visionen inte bara ska bli allmänna drömmar har vi försett den med ett handlingsprogram som innehåller 50 aktiviteter på 50 veckor. Hittills har omkring hälften av de 50 aktiviteterna genomförts. En miljöpub, guidade utflykter i olika naturreservat, energiseminarier, en kurs om ekologiska fotavtryck och en skoltävling är några exempel på vad vi har medverkat till.
Trevlig läsning!
  

Kjell Gustavsson, redaktör
kjell@media21.se