Hårt arbete.
I Sydafrika finns en lång tradition av att tillverka vin och det finns många stora vingårdar. Trots att Sverige är ett litet land är det Sydafrikas fjärde största marknad. Vart femte vin som säljs på Systembolaget kommer från Sydafrika. Stellenrust som äger vingårdarna på bilden producerar Fairtrade-märkt vin. Den etiska märkningen har stor betydelse för de anställdas arbetsvillkor och löner.

Rättvist val av vin ger bättre liv


På Systembolaget går det att köpa vin från världens alla hörn och för alla smaker. Risken är dock att de som har plockat druvorna slitit hårt med långa arbetsdagar, låga löner och otrygga förhållanden. Om du köper Fairtrade-märkt vin bidrar du däremot till att vinarbetarna får det bättre.

I Sydafrika var vinarbete tidigare rena slavgörat och även när slaveriet förbjöds var det svåra arbetsförhållanden. Det var först när apartheidsystemet upphörde på 1990-talet som det kom lagar för att skydda plantagearbetarna och gav dem rätt att organisera sig fackligt. Sedan dess har det blivit bättre, men det är långt ifrån bra.
  Problemen på vingårdarna är fortfarande för många för att vi ska kunna dricka vin från länder som Sydafrika, Chile och Argentina med gott samvete – om det inte är Fairtrade-märkt förstås.

Fairtrades produktchef för vin Elisabet Lim förklarar att vinodling kräver mycket arbetskraft under den intensiva skördeperioden. Därför finns det många tillfälligt anställda på odlingarna. Fyra femtedelar av arbetarna på vinplantagerna i Sydafrika är exempelvis säsongsanställda.
  – De har låga löner, dåliga bostäder och mycket osäkra arbetsförhållanden, säger Elisabet Lim. Hon berättar om diskriminering av fackligt organiserade, problem med dricksvatten och toaletter. Och om arbetare som måste spruta kemiska bekämpningsmedel på odlingarna utan skyddsutrustning.

Chile och Argentina är andra exempel på länder där vinarbetarna sliter hårt för låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Ofta är de anställda av bemanningsföretag och flyttas runt mellan olika vingårdar under säsongen. De som engagerar sig fackligt riskerar att inte få fortsatt arbete.
  Fairtrade arbetar för att arbetsförhållandena ska bli bättre för dem som arbetar på vinplantagerna, certifiering finns för två olika inriktningar.
  – De riktar sig dels till anställda inom större odlingar, dels till små familjejordbruk som gått samman i kooperativ, säger Elisabet Lim.

I Sydafrika är nästan alla certifieringar för anställda, berättar hon. Men i Argentina och Chile är det vanligare med småjordbruk. I kriterierna för både anställda och familjejordbruk finns krav på demokratiutveckling, begränsningar av kemikalieanvändning och hälsofrämjande åtgärder. På plantager med anställd arbetskraft gäller krav på minimilöner, rätt att organisera sig och förbud mot barnarbete.
  Vid försäljning av vindruvorna betalas en premie ut till odlarna i familjejordbruken eller de anställa på de stora vingårdarna. De bestämmer själva vad premien ska användas till, ofta investeras i skolor, sjukvård och vattenrening.

.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Stellenrust