Krönika

Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, född och uppvuxen i Västerås.

Byt till eko!

 

Härom veckan kom ännu ett larm om bekämpningsmedelsrester i maten. Denna gång var det bananernas tur. Rester av bekämpningsmedel hade hittats i alla testade o-ekologiska bananer, medan de ekologiska var fria från gifter. Resultatet talade sitt tydliga språk och under veckorna som följde blev ekobananer en bristvara i många svenska butiker.
  Risken att få i sig bekämpningsmedel är för många en nog så stark anledning att flytta handen ett snäpp i butikshyllan och välja ekologiskt. Men det är långt ifrån den enda fördelen med att göra ett sådant val.

 

Vad vi äter och hur vi utformar våra jordbrukssystem är helt avgörande för att vi ska klara de stora globala utmaningar vi står inför. Klimatförändringen, övergödningsproblematiken, utarmningen av den biologiska mångfalden, konflikter över en knapp markresurs, gifter i mat och miljö – allt är intimt förknippat med hur vi väljer att producera den mat vi äter. Det framtida jordbruket måste möta dessa utmaningar samtidigt som det ska försörja en växande befolkning med alltifrån livsmedel till foder, fibrer och bioenergi.
  ”Business as usual is not an option” har FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sagt om framtidens livsmedelsproduktion och får medhåll från en växande grupp forskare, internationella organ, lantbrukare och enskilda organisationer. Vägen framåt är inte kemikaliejordbruket. Alternativet är ett lantbruk som inte systematiskt använder kemiska insatsmedel utan utgår från kunskap om ekologi och är anpassat och utformat efter de lokala förutsättningarna i form av klimat, jordart och vattentillgång. I Sverige har vi goda odlingsförhållanden och förutsättningarna att ställa om till 100 procent ekologiskt är kanske bättre här än någon annanstans i världen.

Valet i butikshyllan är viktigt. Direkt visar det producenterna vilka varor vi som konsumenter efterfrågar, men indirekt lägger det också grund för modiga politiska beslut i ny riktning. I Danmark har politikerna tagit giftlarm och konsumenttryck på allvar och storsatsar på eko. Livsmedelsministern rekommenderar människor att välja eko om man vill undvika gifter i maten.
  Svenska politiker behöver en knuff i ryggen. Att bidra till det är inte så krångligt: byt bara ut några varor i kundkorgen nästa gång du handlar. Välj eko, börja med några enkla:
• Kaffe. På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge inom EU. Det skadar både människor och miljö.
• Frukt. Bananer och vindruvor är två hårt besprutade frukter. På bananplantagerna riskerar arbetare och deras barn få nervskador av hälso- och miljöskadliga bekämpningsmedel. I vindruvstester hittas rester från exceptionellt många olika bekämpningsmedel. Kika även efter eko-russin och eko-vin.
• Mejerivaror. Ekokossan äter mest växter från den egna gården istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. Dessutom går hon ute mer och håller landskapet öppet.
• Kött. Välj eko av samma anledning som mejerivarorna. Men allra helst byter du mot ett vegetariskt alternativ eftersom kött är en riktig klimatbov.
• Potatis. Rester av bekämpningsmedel finns i nästan alla svenska vatten och potatis är en av de grödor som besprutas mest i Sverige.

Studier visar att så mycket som 70 procent av våra val görs inne i mataffären. Vanans makt är alltså inte så stor som man kanske skulle kunna tro. Och det bådar ju gott – eller hur? Nästa gång du handlar, kika på hyllan intill och välj eko-alternativet som sannolikt står där. Jag är övertygad om att det kommer att kännas bra.