Långt perspektiv.
Per Hellstrand och Anitha Barrsäter driver gården Fallängetorp ekologiskt, med tanke på vad som är bra för djuren och miljön. De kan inte tänka sig något annat sätt. Båda är fascinerade över att bo på en plats med spår efter människor som levt och kanske till och med odlat här sedan stenåldern.

Ekobonde sen 1989
”För mig finns inget annat sätt”


På gården Fallängetorp är korna och fåren en naturlig del i kretsloppet, där de går och betar och håller landskapet öppet. Deras kalvar och lamm diar så mycket de vill och får växa i sin egen takt. Här känns det långt till skräckbilderna från stordriften i köttindustrin.

Från Sala kör vi norrut genom skogarna, svänger av mot Västerbykil och kommer så småningom fram till gården Fallängetorp. Landskapet öppnar sig med böljande sädesfält och stora betesmarker. I hagen framför boningshuset går några hästar och längre bort ser vi en massa får.
  Här bor Anitha Barrsäter och Per Hellstrand på en gård med ekologisk djurhållning och växtodling. Per som är född och uppvuxen på gården är fascinerad av tanken att de lever på en mycket gammal boplats.
  – När min far och hans bror gick bakom harven hittade de ofta gamla stenyxor. Det är en fantastisk känsla att människor bott här sedan stenåldern och att odlingen har en lång historia.
  Därför känns det helt naturligt att driva gården ekologiskt, förklarar han och Anitha nickar instämmande.
  – Vi vill bidra med det vi kan och som är bra för djuren och miljön, inte minst med tanke på våra barn och barnbarn, säger hon.

Per Hellstrand berättar
att det var många som skakade på huvudet när han lade om jordbruket till ekologiskt 1989 och blev Krav-certifierad. Men för honom fanns det inte något annat sätt.
  – Jag har alltid varit intresserad av att läsa och i slutet av 1960-talet kom jag över boken Tyst vår. Jag läste mycket om gränser för tillväxt och så kom oljekrisen. Det väckte många tankar.
  I och för sig har det aldrig använts särskilt mycket bekämpningsmedel eller konstgödsel på Fallängetorp, framhåller Per Hellstrand.
  – Min far var väldigt försiktig med bekämpningsmedel.
  När gården ställdes om till ekologisk var det från början för mjölkproduktion. Men sedan slutet av 1990-talet är det lamm- och nötkött som gäller.
  I en hage går den väldige tjuren Omar och ser ut att trivas tillsammans med kossor som han betäcker helt naturligt när det passar. Och i andra hagar betar 200 tackor och deras lamm. Köttet säljs genom Gröna Hagars Kött, en ekonomisk förening som består av sex ekologiska gårdar.

På en ekologisk gård odlas fodret till djuren på gården utan bekämpningsmedel och konstgödsel. 60 procent av det som odlas på Fallängetorp är vall, resten havre och vårvete.
  – Våra kor och får äter bara gräs och hö, vårt eget foder. Och så får de mineraler och saltsten förstås, säger Anitha.
  Per förklarar att deras djur får äta och växa i sin egen takt. Fåren och korna går ute större delen av året och växer långsammare än djur som matas med kraftfoder. Så får de också mycket positiv respons från de restauranger och privatpersoner som köper köttet.
  – Kockarna säger att det kött vi levererar är av allra högsta klass, säger Per.
  När det är dags för slakt kör de själva djuren till ett litet Krav-godkänt slakteri, det är korta transporter och ingen stress. Djuren är friska, vi har väldigt låga veterinärkostnader, konstaterar Anitha.
  Om gården istället drevs med konventionella metoder skulle avkastningen vara mycket större och de skulle kunna ha tre gånger så mycket djur som nu.
  – Vi föder upp djuren på det sätt vi tror är bäst, säger Per. Det finns inget annat alternativ. Men det är ett problem att folk inte är beredda att betala för bra kvalitet på maten.

I Pers och Anithas värld hänger allt ihop, de vill att hållbarhetstanken ska gå igen i det de gör. Bland annat erbjuder de boende och upplevelser på landet. En lillstuga hyrs ut som B&B eller självhushåll. Och för några år sedan köpte de jordbruksfastigheten intill och har byggt om ett hus till vandrarhem. Där kan även den som är rörelsehindrad bo bekvämt.
  De har också köpt in en Zoom- Uphill, ett eldrivet fordon som gör det lätt för rörelsehindrade att ta sig fram i skog och mark.
  – Vi vill att alla ska ha möjlighet att komma ut på landet och bo på lantgård, säger Anitha.
  Det lyser om henne när hon berättar om glädjen hos människor som aldrig tidigare varit ute i skogen men nu kan ge sig rakt ut i terrängen, se fåglar och djur, växter, bär och svampar på nära håll.

För att driva gården med alla djur och aktiviteter har Anitha Barrsäter och Per Hellstrand hjälp av sina barn och deras familjer, några bor alldeles i närheten.
  Per som tidigare arbetat som behandlingsassistent är nu facklig förtroendeman på heltid. Anita har länge arbetat som konsult, specialiserad på EU- och landsbygdsutveckling, men har nu tagit steget och arbetar heltid på Fallängetorp.
  – Nu är det upp till bevis. Vi är bara i början, men har tusen idéer, säger hon.


  .

.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Peter Krüger