Kalasmat med eko.
Nu finns många ekologiska produkter att välja bland både till vardag och fest. Det måste inte vara allt eller inget, ta steget och börja välja eko oftare när du handlar mat.

Mer naturligt på bordet


Nästan all mat i Sverige är besprutad med kemiska bekämpningsmedel. Rester finns kvar i maten vi äter. Det oroar många, särskilt vad gäller effekterna på sikt, på barn och unga.
  Vill du slippa de giftiga ämnena finns det ett enkelt sätt – köp ekologiskt.

Om du köper ekologiskt behöver du inte ha koll på märkningar och innehållsförteckningar. Står det på en matvara att den är ekologisk, så kan du lita på det – begreppet är namnskyddat via lagen. Du får en garanti för att varan är producerad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och att djuren haft det bättre.
  Dessutom slipper du onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare i Krav-märkt mat. Tillsatser som exempelvis gör jordgubbssylten extra röd eller får avokadoröran att smaka avokado fast den knappt innehåller någon avokado.

Ekomaten kontrolleras noggrannare än annan mat. Det sker regelbundet genom såväl oanmälda som anmälda besök av oberoende kontrollanter på ekologiska gårdar, bagerier och fabriker.
  Att den ekologiska maten sällan innehåller rester av otrevliga ämnen är inte så konstigt, eftersom ekobonden inte besprutar med kemikalier. Ekobönderna använder inte heller avloppsslam och konstgödsel som fyller på jordarna med kadmium. De har andra metoder för att hantera skadedjur, svamp och ogräs. En del tar hjälp av skalbaggar som äter upp skadedjuren, andra sprider falska parningsdofter som förvirrar skadedjuren. Men framför allt väljer de ekologiska bönderna tåligare växtsorter och odlar dem på olika platser från år till år. Det gör att risken för angrepp minskar.

De flesta bönder i Sverige satsar idag antingen på djur eller växtodling. Det innebär att bonden som bara har djur behöver foder från annat håll, eftersom det inte odlas på den egna gården. Och bonden som bara odlar grödor behöver näring, eftersom det inte finns gödsel från djur.
  Det löser de flesta genom att köpa industriellt tillverkat konstgödsel. Men problemet är att konstgödsel har stor påverkan på klimatet och dessutom tillför kadmium på åkrar i hela världen. Kadmium är ett ämne som ökar risken för benskörhet och njurskador.
  Ekobonden gör tvärtom och satsar ofta på både djur och odling, vilket innebär att djuren får den mesta maten från den egna gården. Djurens gödsel används sedan som växtnäring. Ett naturligt kretslopp, där näringen hela tiden cirkulerar på gården.

Det är inte lätt att helt undvika gifter i en förgiftad värld. Bekämpningsmedel stannar inte på åkrarna. De sprids med vind och vatten. Idag finns rester från kemikaliejordbruket i stort sett överallt. I sjön bredvid din sommarstuga, i vårt dricksvatten – ja till och med i regnet som faller från himlen. Inga bönder kommer naturligtvis undan varken regnet eller vinden. Så även den ekologiska maten kan innehålla rester av bekämpningsmedel. Men det är betydligt färre skadliga ämnen.

.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kjell Gustavsson