Modern belysning sänker
energikostnaderna. De gamla glödlamporna har varit extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus resten värme. Av de nya alternativen är LED-lampan den mest energieffektiva, den har en livstid på cirka 25 000 timmar.

Sofia hjälper dig hitta rätt i lampdjungeln


EU:s beslut att fasa ut glödlampan är direkt kopplat till dess påverkan på miljö och klimat. Handeln erbjuder nu mängder av alternativ. Förvirrande, är det många som tycker.

Gröna Draken har träffat Sofia Ekblom, projektledare för Vett & Watt, för att reda ut begreppen. Vad är viktigt att tänka på för att få bra ljus och samtidigt spara mesta möjliga energi? I takt med att det börjar mörkna ute tänder vi mer inne. Det är både naturligt och trivsamt. Men det finns sätt att vara energismart även om du gillar att pynta med belysning. Att se över lamporna hemma är ett enkelt sätt att spara både miljö och pengar.
  Bland hyllmeter med lampförpackningar och skärmar möter Gröna Draken Sofia Ekblom, projektledare för Vett & Watt, Förbundet Agenda 21:s folkbildningssatsning för att få fler medvetna om energifrågor.
  – Av hushållselen går en stor del av användningen till belysning. Att byta ut till nya, energieffektiva alternativ gör stor skillnad, förklarar hon.

Sofia Ekblom vet att många upplever att det är svårt att välja ersättare till glödlampan. Nya varianter, enheter och ljuskvaliteter ställer lätt till det. Ett första riktmärke, menar hon, är att glömma watt och istället bekanta sig med lumen. Lumen anger ljusflödet och gör det lättare att jämföra de energisnålare lampornas ljusstyrka.
  – På lampförpackningarna ska lumenantalet anges. Ofta finns tabeller som visar vilka lumental som motsvarar de traditionella glödlampornas ljusstyrka. Är du ute efter ett mysigare stämningssken bör du välja en lampa med 220-224 lm, medan en arbetslampa kräver cirka 700-800 lm, fortsätter Sofia Ekblom.

Halogenlampan är den ljuskälla som är mest lik glödlampan i ljus och färg. Den tänder också direkt. Halogenlampor har dock mycket kortare livslängd än LED- och lågenergilampor, som i genomsnitt sparar 80 procent energi jämfört med glödlampan. Det är att jämföra med halogenlampans 30 procent.
  Att inte köpa alla lampor på en gång, utan prova sig fram och känna efter vad som passar bäst hemma är en god idé.
 – Olika rum har olika behov. LED- och lågenergilampor finns idag med olika varmtoner. Det finns snabbtändande varianter och varianter som fungerar bra i kyla. Våga fråga, våga vara lite besvärlig! Be att få se hur lampan lyser i butiken. Testa och jämför ljusegenskaper och upptändningstid, säger Sofia Ekblom och tipsar om att på sockeln anteckna inköpsdatum med en märkpenna.
  – Pris och kvalitet hänger ofta ihop. Den nya typen av lampor kostar en del och har lång livslängd. LED-lamporna upp mot 25 000 timmar. Spara kvitto och reklamera en lampa som inte håller vad som lovas. Kom ihåg att alla lampor, inte enbart lågenergilampan med sitt kvicksilverinnehåll, ska återvinnas och inte kastas i soporna den dag de gjort sitt.

Text och foto: Linda Karlsson