Frågor och svar om solenergi


Vad är det för skillnad på solceller och solfångare?
Svar:
Solceller producerar el medan solfångare ger värme i form av varmvatten eller varmluft.

Hur fungerar solceller?
Svar:
Solceller omvandlar solljus direkt till el i form av likström. Detta sker ljudlöst utan några rörliga delar, utan något bränsle och medför inga utsläpp.

Vad är en växelriktare?
Svar:
Växelriktaren omvandlar likström till växelström och behövs för att solcellsanläggningen ska kunna kopplas till det vanliga elnätet.

Hur mycket el ger solceller i Sverige?
Svar:
Den effektiva produktionen från solceller i Sverige är 600-900 kilowattimmar per installerad kilowatt och år, beroende på var och hur systemen installeras.

Är alla solpaneler kopplade till elnätet?
Svar:
Fram till nyligen har de flesta solcellsanläggningarna funnits där det inte har varit möjligt att ansluta sig till det allmänna elnätet, till exempel på båtar och i sommarstugor där solenergin lagras i batterier. I takt med att priset på solpaneler sjunker ökar intresset för att ansluta solceller till elnätet. Vid utgången av 2011 var knappt 60 procent av anläggningarna (mätt i installerad effekt, inte i antal anläggningar) nätanslutna.

Vad gäller för nätanslutning av solcellssystem?
Svar:
Du måste anmäla till ditt nätbolag att du tänker installera en solcellsanläggning. Om du vill sälja el måste du kontakta en elleverantör.

Behöver man ha bygglov för solpaneler?
Svar:
Ta kontakt med byggnadskontoret i din kommun. Reglerna kan variera.

Kan man få investeringsbidrag för solpaneler?
Svar
: Regeringen har avsatt 60 miljoner kronor för 2012, medel som hanteras av länsstyrelserna. I Västmanland har 17 ansökningar beviljats 2012. Ytterligare 13 ärenden ligger för beslut, men det sökta beloppet är ungefär dubbelt så stort som kvarvarande medel. Eventuella nya medel meddelas i regeringens höstbudget.

Går det att få ROT-bidrag?
Svar
: För arbetskostnaden beviljas ROTbidrag (halva kostnaden). Arbetskostnaden utgör dock bara en mindre del av hela kostnaden för en solelanläggning. ROT-bidrag kan dock inte kombineras med investeringsbidrag.

Vad innebär nettodebitering?
Svar:
Tanken är att en privatperson som producerar mer el än vad som behövs i hushållet ska kunna kvitta den mot el som köps vid ett annat tillfälle. Syftet är att stärka elkonsumenternas ställning på marknaden och stimulera småskalig produktion av förnybar energi. Regeringen har tillsatt en kommitté som senast i juni 2013 ska ta fram ett lagförslag om införande av ett system för nettodebitering, som även omfattar kvittning av energiskatt och moms.

Källa: Energimyndigheten