Eric Söderberg,
arbetar både som förbundssekreterare i Förbundet Agenda 21 och som processledare för Vett & Watt.

Ny spindel i etablerat nätverk


Eric Söderberg har stora förhoppningar om framtiden för Förbundet Agenda 21. Han är ny på jobbet som förbundssekreterare, en spindel i nätet som vill att alla frågor som rör hållbar utveckling tydligare ska hänga ihop.


Eric Söderberg har nu tagit över som förbundssekreterare i Förbundet Agenda 21 efter Kjell Gustavsson som fortsätter som chefredaktör för Gröna Draken. Han ser uppdraget som en spännande utmaning och vill vara med och utveckla förbundet.  
  – Det är en unik organisation som i snart 20 år har samlat företag, myndigheter och organisationer i ett regionalt nätverk för hållbar utveckling.
  Han understryker att det gäller för Förbundet Agenda 21 att hänga med i det nya som kommer och att förbundet verkligen är den plattform som medlemmarna behöver och förväntar sig.

Namnet Agenda 21 kommer upp till diskussion då och då, berättar Eric Söderberg. Styrelsen vill behålla namnet även om det är obekant för många och kan behöva en förklaring.
  – Vi vill att alla ska ha klart för sig att hållbar utveckling och Agenda 21 i grunden betyder samma sak. Att Förbundet Agenda 21 finns innebär stora möjligheter för arbetet med hållbar utveckling i vårt område.
  I samtalen med medlemsorganisationerna möter Eric Söderberg ett stort engagemang. Många företag börjar uppmärksamma frågor som rör socialt ansvarstagande och där tycker han att förbundet kan ha en viktig roll.

Inom Förbundet Agenda 21 har flera arbetsgrupper bildats, bland annat en som ser över förbundets tidning Gröna Draken, hemsidan och annan kommunikation. Ett Idéforum håller på att utvecklas där intresserade kan träffas och diskutera det som är aktuellt.
  – Den 2 oktober är vi till exempel med och arrangerar ett seminarium i Västerås om solenergi i samarbete med Länsstyrelsen.

Eric Söderberg är även processledare och huvudansvarig för förbundets nyligen sjösatta energi- och klimatprojekt.
  – Just nu fokuserar vi på delprojektet Vett & Watt. Vi ringer runt till medlemsorganisationerna och hör om deras intresse, berättar han.

Tillsammans med projektledaren Zandra Camber driver han Vett & Watt, startar studiecirklar och planerar olika aktiviteter. Tanken är att företag, kommuner, föreningar, studieförbund och andra grupper ska starta cirklar och kurser. Målsättningen är att nå många och att öka kunskapen och medvetenheten om en av mänsklighetens viktigaste frågor – klimat och energi.
  – Det behöver inte vara så formellt att komma igång med Vett & Watt, säger Eric Söderberg. Man kan träffas ett gäng och diskutera energifrågor. Förbundet bidrar med studiematerial till ett självkostnadspris och en resursperson som håller ihop gruppen.
  Efter genomgången Vett & Wattcirkel hoppas han att deltagarna sedan kan komma på nya idéer och skapa flera aktiviteter, till exempel delta i en kurs om solel eller fördjupa sig inom energieffektivisering. Företag och kommunala förvaltningar kan genomföra testcirklar innan de beslutar sig för att schemalägga Vett & Watt för en större personalgrupp.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kjell Gustavsson