Egen el. När elpriset ökar och kostnaderna för solceller minskar vill alltfler producera sin egen el. Solceller kan monteras på de flesta tak, både med tegel och plåt. Taket bör ligga i söderläge och helst ha en lutning på cirka 30 grader.


En resa mot solen – så producerar du din egen el


Resan mot solen är namnet på ett informellt nätverk som vill stimulera människor att börja producera sin egen el. – Intresset har varit över förväntan, säger Kenneth Mårtensson, VD vid energibolaget SHE och en av initiativtagarna till nätverket.

Solnätverket består av privatpersoner, politiker, kommunala tjänstemän och representanter för energibolag i Sala, Heby, Knivsta och Sigtuna. Möten på temat Resan mot solen arrangerades i våras på flera platser, till vilka allmänheten bjöds in för att prata sol. Hundratals människor kom, diskussionerna var livliga och entusiasmen för solel större än någon kunnat ana.
  – Resultatet av mötena blev att vi i nätverket fick mandat att fråga några leverantörer om pris för installation av solceller anpassade för villor och andra mindre fastigheter, berättar Kenneth Mårtensson.

Bland de företag som lämnade offerter valdes den leverantör ut som ansågs ha den bästa produkten till det lägsta priset. Omkring 50-60 fastighetsägare som gjort en intresseanmälan har sedan fått hembesök av leverantören, där en bedömning av förutsättningarna för solel gjorts i varje enskilt fall.
  Kjell Bengtsson är verksam i det företag som valdes ut av solnätverket, och han har haft en hektisk sommar.
  – Det ringer nästan hela tiden, vi fick nästan en chock när vi upptäckte hur många som var intresserade, säger han.
  Nu har de flesta som visat intresse fått hembesök och offerter är på gång. Om offerten sedan accepteras handlar det om cirka fem veckor innan solcellerna är på plats. Solpanelerna som ingår i det paket som förhandlats fram har tre olika storlekar; 1, 2 och 4 kilowatt. Priset varierar mellan cirka 20 000 kr och 54 000 kr för både solceller och installation. Den minsta modellen producerar omkring 900 kilowattimmar per år och den största ungefär 3 600.
  När Kjell Bengtsson och hans kollegor gör hembesöket tittar de bland annat på hur stor taklutningen är.
  – Det optimala är en lutning på minst 30 grader, men det fungerar även med mindre lutning. Det går också att montera på helt platta tak om solpanelen sätts på en ställning som vinklas mot solen.

För maximal solinstrålning ska taket helst ligga i rakt söderläge och inte skuggas av stora träd. Däremot har det ingen betydelse vad det är för takbeklädnad, både tegel och plåt fungerar bra.
  Solcellerna producerar el en stor del av året, naturligtvis mest under soliga sommardagar. Men även molniga dagar och till och med om det ligger ett tunt snötäcke på taket fungerar solcellerna.
  – Under november-januri blir det dock väldigt lite el beroende på korta dagar och lågt stående sol, säger Kjell Bengtsson.
  Eftersom den egenproducerade elen inte kan lagras gäller det att vara ”solsmart” och köra till exempel disk- och tvättmaskin på dagen när produktionen är som störst.
  Om elproduktionen ibland överstiger den egna konsumtionen finns dock en lösning; då säljer man helt enkelt sin överskottsel ut på det allmänna elnätet.
  – Har man bara ett avtal med ett elhandelsbolag sker detta automatiskt genom den utrustning som installeras, säger Kjell Bengtsson.
  Kenneth Mårtensson på SHE bekräftar att de gärna köper förnybar el som producerats av privatpersoner. Han välkomnar en utveckling där gränserna mellan producent och konsument suddas ut. Fördelarna är många anser han:
  – Sårbarheten blir mindre när elen produceras på många platser och inte bara i stora anläggningar. Dessutom tror jag att den som producerar sin egen el är mer försiktig och sparsam.

Men hur går det med affärerna för energibolagen om människor producerar egen el och dessutom minskar sin förbrukning genom energieffektiviseringar?
  – Det tillhör historien att ha som mål att sälja så mycket el som möjligt, säger Kenneth Mårtensson. Vår uppgift blir alltmer att vara en motor i energiomställningen och se till att våra kunder har en bra energisituation.

Det stora intresset för att producera egen el är något som även Energimyndigheten på olika sätt märker av.
  – Vi får många samtal till oss från privatpersoner, berättar handläggaren Sara Bargi. Solceller har tidigare haft en relativt hög kostnad. Men när priserna nu går ner blir det mer intressant för många.
  Vad frågar då människor om? Enligt Sara Bargi handlar det mycket om kostnader och vart man ska vända sig om man vill börja producera sin egen el.
  – Jag märker att det också finns en stark känsla för självhushållning, många vill vara självförsörjande även när det gäller energi.

Text: Kjell Gustavsson
Foto: AddCleantech Solar System AB