London satsade grönt.
När OS-arenan i London byggdes användes byggnadsmaterial och energilösningar med målet att minska spelens miljöbelastning och påverkan på klimatet. Särskilda satsningar gjordes också för att skapa nya livsmiljöer runt OS-arenan för att gynna den biologiska mångfalden.

Både ris och ros efter Londons gröna OS


Stora arrangemang innebär nästan alltid påfrestningar på miljön med resursslöseri och slit och släng. När OS-arrangörerna lovade att spelen i London skulle bli den mest gröna och hållbara olympiaden någonsin var förväntningarna därför stora. Men hur gick det egentligen med de fagra löftena?


I London satsades det mycket för att skapa ett grönt OS med fokus på energi och återvinning. Spelen var också certifierade enligt en ny standard för hållbara evenemang, som lanserades lagom till OS. Enligt standarden ska en arrangör förstå miljöpåverkan från hela arrangemanget och arbeta för att minimera denna.
  Maten som äts, hur den paketeras och transporteras har betydelse för miljön. Därför var det också en viktig fråga under årets OS. Enligt den officiella hemsidan serverades bara fisk som hade fiskats på ett hållbart sätt, och mycket lokala matvaror köptes in.
  Matpaket och kaffemuggar som såldes inne på arenorna var märkta med olika symboler och färger, som sedan återfanns vid alla återvinningskärl för att underlätta sorteringen. Flera matförpackningar var gjorda av komposterbart material.

Många människor besökte spelen och transporter spelade en viktig roll. Ansvariga satsade därför extra på att förbättra cykelvägarna fram till arenorna. Det gick även att få hjälp med service av cykeln i närheten.
  För hela OS har det tagits fram koldioxidfotavtryck som ett mått på spelens miljöbelastning. Det har varit ett viktigt inslag hela vägen, från byggandet av arenor till själva spelen. Resultatet har använts för att klimatkompensera utsläpp samt för att välja miljöanpassade byggmaterial redan från början, bland annat lättviktsmaterial som minskar vikten av gods som transporteras. Förhoppningen är att tankesättet även ska användas när annat byggs i England.

För att minska utsläppen av klimatstörande gaser transporterades minst 60 procent av allt byggmaterial till den nya stora Olympiastadion med tåg eller båt. Och till stor del användes redan befintliga arenor. Några var också tillfälliga och har plockats ned nu när spelen är över. Det sparade energi i förhållande till att bygga helt nya arenor. Särskilt som det inte finns användning för alla anläggningar framöver. Lägenheterna där de tävlande bodde kommer dessutom att göras om till vanliga bostäder.

OS har samarbetat med Världsnaturfonden WWF för att ta fram miljömål. I den första utvärdering som WWF gjort av spelen påpekas att mycket varit bra, framförallt när det gäller att minska klimatpåverkan.
  Även om många röster varit positiva finns det exempel på hur nästa OS kan bli ännu bättre. WWF framhåller i sin utvärdering att mer kunde ha gjorts för att använda vindkraft och förnyelsebara bränslen.
  Det finns också synpunkter på hur sponsorer och underleverantörer ska väljas i framtiden. Till exempel har det förts fram kritik mot att Dow Chemicals är en huvudsponsor.
  Dow Chemicals köpte 2001 det företag som orsakade den stora katastrofen i Bhopal i Indien 1984, då flera tusen människor dog. Det finns också kritik mot att metal�- lerna i medaljerna kommer från ett gruvbolag som ofta kritiserats för att vara hänsynslösa mot både miljö och arbetskraft.

Svaret på frågan om hur grönt OS var är alltså att mycket var bra, men att det kan det bli ännu bättre nästa gång. Sommarens olympiad har förhoppningsvis satt ribban för kommande evenemang när det gäller social och miljömässig hållbarhet.

Text: Martin Wänerholm
Foto: Pressbild London 2012