På plats.
Halmbalarna kilas på plats likt legobitar i väggen av Ulf Henningsson och Stefan Backa. Lerbruk smetas sedan på in- och utsidan.

Halm ska hålla kylan ute


Stefan Backa bygger ett fritidshus som inte är som andra. Det ska bli ett lågenergihus med god standard och isoleras med halmbalar i väggarna. För att fler ska få en chans att lära sig tekniken anordnades en kurs vid bygget där Gröna Draken hälsade på.

Vi åker på slingrande vägar ner mot Mälaren när vi plötsligt ser en massa blå presenningar uppe i backen. Där svänger vi upp och kommer fram till ett husbygge, men inte vilket bygge som helst. Här är halm och lera viktiga beståndsdelar. Presenningarna vi såg från vägen skyddar halmbalarna från regn och fukt.
  Det är Stefan Backa som bygger ett hus med spännande energilösningar och halm som isolering i väggarna. Samtidigt pågår en intensivkurs i konsten att bygga halmhus med lerputsade väggar. Studieförbundet Vuxenskolan i Västmanland är arrangör och deltagarna från olika delar av landet, en är till och med bosatt i Norge. Kursledaren Ulf Henningsson från Mölndal har stor erfarenhet av att bygga med lera och halm och är aktiv i Lerbyggeföreningen.

Huset som redan har grund och stomme ska nu isoleras med halmbalar. Det står bredvid en stuga som Stefan Backa sedan tidigare har på tomten. Han bor annars i Norge och arbetar som kemist. Miljöfördelarna med ett halmhus är många, anser han.
  – Halm är en restprodukt från lantbruket. De här balarna kommer från Salatrakten och leran finns i närheten. Dessutom blir det ett bra inomhusklimat.
  Stommen har han byggt av ek som stått på den egna tomten och under den gjutna plattan harhan lagt skumglas, tillverkat av återvunnet glas. Om Stefan Backa ska nämna någon nackdel med att bygga med lera och halm är det att man måste bygga själv.
  – Än så länge finns det inga kataloghus som isolerats med halm, säger han. 
  Hans eget intresse väcktes när han hjälpte en kompis att bygga ett lerhus.
  – Det var väldigt intressant, men jag ville bygga något som gick snabbare och som håller passivhusstandard, säger Stefan Backa.
  Även om det tar tid tror han att det kan bli vanligare att bygga så här för dem som vill bygga kvalitetsboende.

Det är full aktivitet vid bygget. Nu ska halmbalarna på plats och Ulf Henningsson instruerar. Deltagarna hämtar en stor halmbal under presenningen. Först läggs lerbruk i botten, därefter trycks halmbalen fast. Mer halm kilas fast, det är viktigt att det blir tätt mellan halmbalarna. Ytterligare halmbalar läggs ovanpå och en vägg byggs upp. Lerbruk skall sedan smetas på väggens in- och utsidor.
  – Det är väldigt härligt att bygga med halm och lera. Det är ett riktigt handarbete, man måste tänka och ofta blir det speciallösningar, säger Ulf Henningsson och ler med hela ansiktet.
  En av kursdeltagarna är Yvonne Axelsson från Arboga. Hon är arkitekt och intresserad av alternativt byggande med material från närområdet.
  – Det här är en metod som kan ge sundare hus, förklarar hon.


Text: Marita Gustavsson
Foto: Ronja Honkala