Hallå


… Annika Wirén, som har gjort ett examensarbete om hur Arboga kommun förbereder sig för klimatförändringarna.

Vad är det du har studerat?
  – Jag har läst biogeovetenskap vid Stockholms universitet. I examensarbetet har jag granskat Arboga kommuns översiktsplan, hur miljöfrågorna integreras i översiktsplanen och hur kommunen förbereder sig för klimatförändringarna. Nu har jag en praktikplats i kommunen för att arbeta med analysunderlag till kommunens klimatanpassningsarbete.

Vad kom du fram till?
  – Det största klimathotet är översvämningar av Arbogaån. Vi får räkna med mer regn och att nederbörden kommer oftare som häftiga skyfall. Det innebär att kraven på dagvattensystemet ökar. Med största sannolikhet är systemet inte dimensionerat för så stora vattenmängder under korta tidsperioder, ett problem som flera kommuner står inför. Jag tar också upp att det inte finns något förhållningssätt till klimatförändringarna i kommunens nuvarande översiktsplan.

Vad tycker du att kommunen ska göra?
  – Utmaningen är att integrera klimatanpassning tidigt i planeringsarbetet. Det finns mycket kompetens inom kommunen, resurserna behöver samordnas och en strategi arbetas fram för att möta klimatförändringarna. Jag lyfter fram ett antal konkreta förslag på klimatanpassande åtgärder i min studie.
  Restaurering av flera våtmarker uppströms Arbogaån är exempel på en åtgärd som har många fördelar. För dagvattenhanteringen är det bra att anlägga gröna ytor på strategiska platser. Gröna tak, det vill säga tak med växtlighet som takbeläggning, är ett annat förslag.


Text och Foto: Marita Gustavsson