Nu är plastkassar förbjudna i Italien

Italien har förbjudit plastpåsar och EU-kommissionen diskuterar om ett liknande förbud ska införas i alla medlemsstater.

Plastpåsar är användbara på många sätt, men de för också med sig problem över hela jorden. Det tar flera hundra år för plast som kastas i naturen att brytas ner. Varje år dumpas över 6,5 miljoner ton plastavfall i haven. Plasten bildar öar av plastsopor som flyter omkring i haven. I Stilla havet norr om Hawaii finns en plastvirvel som är större än USA:s delstat Texas. Men all plast flyter inte, omkring 70 procent av plastavfallet sjunker till botten. Över en miljon sjöfåglar och hundra tusen marina däggdjur och sköldpaddor dör varje år av att ha ätit eller fastnat i plast slängd i havet.
  Även i Medelhavet dumpas mycket plast. I januari 2011 förbjöd Italien som första land i Europa användning av plastpåsar i affärer och livsmedelsbutiker.
  Efter Italiens förbud ska EU nu försöka hitta en gemensam lösning på problemet. EU-kommissionen ska analysera möjliga åtgärder för att komma till rätta med plastpåsarnas miljöpåverkan. De alternativ som studeras är exempelvis förbud, avgifter eller förbättrade möjligheter till biologisk nedbrytning av plastpåsar.

Text: Marita Gustavsson