Jag köpte mälargös från Kazakstan

Det ringde på dörren en söndagskväll. Utanför stod en kille som ville sälja fisk. Jag var lite tveksam, men när han lockade med mälargös föll jag till föga och beställde fem kilo. Försäljaren kom efter några minuter tillbaka med ett paket fryst fisk och då frågade jag om det verkligen var gös från Mälaren, vilket han bekräftade. Fisken såg fin ut, jag betalade och killen försvann.
  När jag skulle lägga in fisken i frysen tittade jag lite närmare på paketet, och upptäckte att gösen inte alls kom från Mälaren. Den var fiskad i Kazakstan och packad i Holland. Naturligtvis kände jag mig lurad. Först skämdes jag för att jag inte hade läst ordentligt på förpackningen innan jag betalade. Men sen blev jag arg. Mälargös från Kazakstan!
  Jag lyckades få tag på ett telefonnummer till den som sålt fisken, och efter en stund kom killen tillbaka och ordnade ett återköp. Som förklaring sa han att mälargösen var slut och att det hade blivit ett missförstånd…

Det är mycket möjligt att det var prima gös. Men om man tror att man har köpt fisk från en lokal fiskare, och sen får reda på att fisken i själva verket har färdats väldigt många mil, då är det inte konstigt att man blir besviken. Och jag tror inte att jag är ensam om att känna så.
  Alltfler svenskar vill ha närodlad mat, visar en färsk undersökning. Människor vill veta var maten kommer ifrån, hur grönsakerna odlats och djuren behandlats. Många med mig känner motstånd mot mat som transporterats över halva jordklotet innan den hamnar i en gryta där hemma i köket. Två tredjedelar av dem som handlar närproducerat säger att de gör det av miljöhänsyn. Ett annat viktigt skäl är att gynna den egna bygden.

Men allt som glimmar är inte guld. Bara för att det är närodlat behöver det inte vara bra. Det traditionella storskaliga jordbruket förbrukar mycket fossil energi. Och problemen med kemiska bekämpningsmedel, kväveläckage och brist på biologisk mångfald är välkända. Så vad är bäst, ekologiskt eller närproducerat? Själv hoppas jag att vi ska slippa det valet. Jag vill ha både och; närproducerad mat från ekologiska gårdar.
  I det här numret av Gröna
Draken besöker vi en familj i Västerås som får sin närproducerade och till stor del ekologiskt producerade mat hemkörd i kassar varje vecka. Läs om den känsla av högtidlighet som infinner sig hos dem när de packar upp bröd bakat på mjöl från Kärrbo, nyskördade grönsaker från Sätra Brunn och fisk från Mälaren. Livskvalitet kallas det.

Trevlig läsning!!



  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se