Krönika

Kajsa Garpe, sakkunnig marina ekosystem och fiske, Naturskyddsföreningen

Världens sämsta räka

 

Vi möter jätteräkorna överallt – på festbuffén, i thaikiosken på hörnan och i allt fler butiker. Ändå är de en av världens värsta miljöbovar. Därför har Natursskyddsföreningen lanserat kampanjen Anti Scampi där vi vill att fler upptäcker alla de goda alternativen till jätteräkorna. Välj till exempel musslor, ostron, burfångade kräftor och hummer istället för räkor som ödelägger ekosystemen och därmed förstör fattiga människors möjlighet att försörja sig.

 

Jätteräkorna, som också kallas scampi, gambas eller tigerräkor kommer oftast från Sydostasien. De flesta räkor är odlade men en del fångas med trålar i havet. För att göra plats för räkodlingarnas bassänger skövlar räkföretagen livsviktig mangroveskog. Fiskar och andra skaldjur som lever i skogen försvinner eller dör och lokalbefolkningen som tidigare kunde livnära sig på fisket lämnas utan försörjningsmöjligheter.
  Men inte nog med det. I bassängerna frodas bakterier och sjukdomar. Därför får räkorna antibiotika och doppas i giftiga kemikalier för att tvättas. Stora dieselpumpar förser räkorna tillfälligt med friskt vatten men förstör miljön i det långa loppet. Efter ett par år går det inte att odla jätteräkor på samma plats längre på grund av alla miljögifter och då flyttar räkodlingarna vidare till nästa plats. Kvar lämnas lokalbefolkningen i fattigdom i en ödelagd miljö.

En räka måste äta för att växa. Tättlevande räkor i en räkodling blir matade med fiskmjöl som görs av fisk som hade kunnat bli mat åt människorna som bor i landet där räkan odlas. Istället mals fisken ner och matas till jätteräkorna som kanske till sist tillagas i svensk teve av en kändiskock eller säljs i en av alla thaikiosker.
  I år jobbar vi på Naturskyddsföreningen extra hårt med att informera och påverka handeln och restauranger att skippa jätteräkan. Jätteräkan är helt enkelt världens sämsta räka som alla genast borde sluta köpa, tillaga eller äta. Tyvärr klarar inte ens jätteräkor som är certifierade enligt vissa EU-regler våra krav på vad som är ett hållbart alternativ. Även du kan göra skillnad!

Gå in på http://www.facebook.com/ KeepEmOffYourPlate och titta på vår tecknade kortfilm så kommer du också förstå vilken miljöbov jätteräkan faktiskt är. Sedan borde det inte vara så svårt att ta avstånd från jätteräkorna och ersätta dem med andra skaldjur som är betydligt snällare emot miljön, till exempel nordhavsräkor, burfångad havskräfta, hummer, ostron, musslor, kungskrabba eller odlade och handplockade pilgrimsmusslor. Vi har ingen särskilt lång tradition av jätteräkskonsumtion i Sverige. Låt oss göra Sverige till ett föregångsland fritt från jätteräkor i alla former och förrättningar. Skippa helt enkelt jätteräkan! Att äta jätteräkor är varken fräscht, medvetet eller 2011.