Sjönära boende. När bostäder byggs nära vatten är det viktigt att ha risken för översvämningar i åtanke.

Dyrare försäkringar i ett förändrat klimat?

Vi får räkna med ökade risker för översvämningar, skyfall och mer extremt väder när klimatet förändras. Nu anser försäkringsbranschen att arbetet med att kartlägga och förebygga skador måste komma igång på allvar.

Kommer det att vara möjligt att försäkra sitt hem när översvämningar, skyfall och stormar blir allt vanligare i takt med ett förändrat klimat?
  Vid Mälarkonferensen betonade Torbjörn Olsson från Länsförsäkringar att försäkringsbranschen vill kunna fortsätta erbjuda sina kunder bra försäkringar till rimligt pris även i framtiden. Men det är viktigt att ta klimatförändringarna på allvar, anser han.
  – Vi behöver kartlägga och förebygga konsekvenserna av klimatförändringarna, och det måste vi göra redan nu. Det gäller att komma till handling, sa Torbjörn Olsson.
  Sverige är ett av få länder i Europa där ersättning för översvämning fortfarande ingår i den vanliga försäkringen.
  – Översvämningar är inget nytt, men med klimatförändringarna kan riskerna bli större, förklarade han.

Förändringarna i klimatet innebär högre temperatur, ökad nederbörd, förhöjd havsnivå och mer extremt väder med ökade risker för översvämningar, skred och stormskador. Men genom att kartlägga riskerna kan konsekvenserna av klimatförändringarna till stor del förebyggas.
  Kommunerna har en nyckelroll i arbetet med anpassning till det nya klimatet, betonade Torbjörn Olsson.
  – De ansvarar för planer och byggnadslov, liksom för räddningstjänstens katastrofplaner och många andra samhällsfunktioner.
  Han påpekade att försäkringsbolagen inte har några synpunkter på sjönära boende. Men förklarade samtidigt att vissa områden och byggnader kan få mycket höga premier och självrisker. Eller kanske inte kan försäkras alls. Frågan är i så fall hur villiga bankerna är att låna ut pengar.

Torbjörn Olsson uppmanade alla att tänka kreativt och arbeta för att förebygga skador. Det kan handla om att bygga hus som står emot extremt väder och översvämningar. Eller att minska asfalterade eller andra hårdgjorda ytor och öka möjligheterna för vattnet att rinna undan.
  Budskapet till kommuner, länsstyrelsen och exploatörer är klart och tydligt.
  – Ta klimatförändringarna på allvar. Bygg inte i områden som kan drabbas av översvämningar. Förebygg skador och begränsa konsekvenserna.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Clifford Shirley