
Nyskördad njutning. Familjen Nordsäter hjälps åt att packa upp matkassarna från Hemkört. Kassen är grön, i dubbel bemärkelse. Den säsongsbetonade ekologiska maten är oftast närodlad vilket innebär att transportsträckorna och därmed också belastningen på miljön minskar.
Enklare liv med hemkört i kassen
Middagsmat med färdiga recept levererade hem till dörren blir allt mer populärt. Familjen Nordsäter i Västerås prenumererar på en matkasse från den lokala leverantören Hemkört.net. Intresset för närodlade ekologiska råvaror, ständig middagsstress och brist på inspiration fick dem att nappa på denna tjänst.
Leveransen har precis nått familjen Nordsäters villa i Hökåsen. Jessica och Håkan låter döttrarna Isa och Ally hjälpa till att packa upp ur kassarna. Tillsammans synar de innehållet. En gul, alldeles nyskördad squash blir föremål för särskilt stort intresse.
– Äntligen, säger Håkan Nordsäter med ett leende. Det här är första leveransen efter sommaruppehållet. Första veckan utan kasse kände vi oss helt nollställda. Vi blev påminda om hur mycket tid som går åt till planering, handling och tillagning av mat.
– Dessutom har det varit omöjligt att hitta varor som håller samma höga kvalitet som vi nu vant oss vid. Särskilt lokal mat är svårt att få tag på i en vanlig butik. Även bra, ekologisk frukt. Därför beställer vi sedan en tid tillbaka också Hemkörts helt ekologiska fruktkasse.
Matkassarnas innehåll ska räcka till fem middagar för fyra-fem personer. Ofta, berättar Jessica Nordsäter, blir det tillräckligt med mat över för att göra två lunchlådor eftersom barnen inte äter varsin fullstor portion. Veckans recept mailar alltid Hemkört till sina kunder i förväg. På menyn står fiskgryta med nyskördade grönsaker, flatrökt skinka med potatissallad och bönor, pastasallad med broccoli och Kärrbokorv, squashlasagne med mustig köttfärssås samt ängasoppa med Ylvas stenugnsbakade bröd.
Tisdagskvällarna, då leveransen sker, känns nästan lite högtidliga tycker Jessica.
– Och så här i skördetider är det extra härligt att ta del av innehållet. Nybakat bröd får vi varje vecka. Det är underbart.
Familjen Nordsäter upptäckte Hemkört för ett och ett halvt år sedan. Intresset väcktes främst tack vare företagets ekologiska och närodlade profil. Också receptkonceptet, att själva inte behöva fundera ut veckans måltider, lockade. Liksom att slippa storhandla
– Tid är också pengar, säger Håkan Nordsäter. För oss är det värdefullt att vara hemma med barnen eller kanske träna om kvällarna istället för att gå i affärer två timmar i veckan.
Han konstaterar att familjens matkostnader ligger på ungefär samma nivå nu som innan matkassens intåg.
– Kanske är vår något dyrare än snittet, men den är absolut prisvärd. Nu kör vi dessutom mindre bil, gör färre impulsköp och slänger också mindre av både mat och förpackningar. Dessutom har vi fått en mer varierad och säsongsbetonad kost, ett ökat matintresse och två nyfikna döttrar.
Den enda nackdel som paret kan se är att smakerna ibland är lite för ”vuxna” för barnen.
– Men det är skillnad på att inte tycka om och att inte prova. Både Isa och Ally smakar åtminstone alltid på maten och har utvecklat en mer öppen inställning till mat, förklarar Jessica.
Familjen har skapat ett eget system för att poängsätta rätterna och recepten.
– Ett finger betyder till exempel ”det här lagar vi aldrig igen” och fem fingrar ”jag vill aldrig äta något annat i hela mitt liv”, berättar Ally som vid ett tillfälle också utfärdat en tiopoängare – till stekt strömming.
I det medföljande veckobrevet listas nyheter, en presentation av veckans producenter samt en checklista över varorna. Brevet avslutas med en hälsning från Kärrbo Prästgård, Hemkörts största samarbetspartner och producent. Familjen inbjuds till en rundtur på gården bland odlingar och hagar samt en middag.
– Det är precis det här vi tilltalas av, säger Håkan Nordsäter. Hemkörts filosofi, den personliga och hållbara inriktningen. Den här dagen ser vi verkligen fram emot.
Text och foto: Linda Karlsson
|