Länets enda universitet finns i Skinnskatteberg

I en ståtlig herrgård från 1700-talet ligger en skola som inte liknar någon annan och som lockar studenter från hela landet. Här, vid Västmanlands enda universitet, varvas teori med praktik ute i skog och mark.

Det är svårt att tänka sig en skola som är vackrare placerad än Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Från herrgården sluttar herrgårdsängen böljande ner mot sjön Nedre Vättern. Hit kommer studenter från hela landet och även från andra länder och världsdelar.
  Skolan som tillhör SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, utbildar skogsmästare i en treårig högskoleutbildning. Cirka 150 studenter, 50 per årskurs, läser ämnen som ekologi, skogsskötsel, ekonomi och skoglig planering. De teoretiska studierna varvas under hela utbildningen med praktik ute i naturen. På skolan bedrivs även forskning om skog, landskap och samhälle samt om bioenergi. Här finns också forskarutbildning och internationell uppdragsverksamhet.
  – Skogsmästarskolan har funnits i Skinnskatteberg sedan 1945, läget är väldigt bra geografiskt med både syd- och nordsvenska förhållanden, förklarar ställföreträdande prefekt Staffan Stenhag.

Men skoglig utbildning har funnits på orten sedan början av 1800-talet, så det finns en lång historia.
  – Traditionellt är många av våra studenter uppvuxna på landsbygden, säger Anna-Stina.Karlsson, som arbetar med administration och marknadsföring på skolan.

För att få in ungdomar som inte har naturliga kontakter med skogen anordnar SLU ett skogligt basår i Uppsala och Värnamo. Med godkänt basår garanteras eleverna därifrån en plats på Skogsmästarprogrammet.
  Intresset för utbildningen i Skinnskatteberg är mycket stort. Anna-Stina Karlsson berättar att det aldrig varit så många sökande som nu. Men fortfarande dominerar männen både inom skogsnäringen och bland studenterna.
  – Vi satsar på att få fler kvinnor att söka hit, bland annat ordnar vi skogskurser och inspirationsläger särskilt för kvinnor. Skogsnäringen står för en viktig del av Sveriges BNP och arbetsmarknaden för skogsmästare har de senaste åren varit mycket positiv, något som märks även på Skogsmästarskolan.
  – Företagen jagar våra studenter innan de är färdiga med sin examen, säger Staffan Stenhag.

Elin Sandström från Borlänge är inne på sin tredje termin på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Hon hade provat olika yrken innan hon bestämde sig för att utbilda sig till skogsmästare.
  – Min pappa jobbar som skogsinspektor och jag tyckte att det verkade intressant, säger Elin Sandström.
  Utbildningen är bra tycker hon och uppskattar att teori och praktik blandas i undervisningen.
  – Fördelarna med en liten skola är att lärarna är mer tillgängliga och närmare studenterna än på större skolor.
  I somras provade Elin Sandström att arbeta som skogsinspektor och hon känner att hon valt rätt yrke. De varierande arbetsuppgifterna passar henne, att både vara ute i skogen och inne på kontoret. Dessutom ser det ljust ut på arbetsmarknaden för utexaminerade skogsmästare.

Skogsnäringen är en mansdominerad bransch, men det börjar luckras upp. På skolan är numera en femtedel av studenterna kvinnor.
 – Klart man ibland märker av att det är mansdominerat, men det viktiga är nog hur man själv reagerar på det. Jag tror att det är tufft att vara del av en minoritet oavsett vilken bransch det handlar om, säger hon.

Text: Marita Gustavsson