Doggy bag. Att be om en doggy bag om du inte orkar äta upp maten på restaurangen är bra för både miljön och plånboken. Artisten Dogge Doggelito medverkar i Konsumentföreningen Stockholms kampanj Släng inte maten.

Dogge diggar doggy bag

Mycket mat slängs på restaurangerna, eftersom många gäster inte orkar äta upp. Ändå är det ovanligt att någon ber att få ta med överbliven mat hem. Åtminstone i Sverige. I USA är det mer självklart att få en doggy bag.

Orkade du inte äta upp maten när du var på restaurang senast? Du är inte ensam. De flesta av oss ber dock aldrig om en påse att ta hem resterna i. Två vanliga skäl är att det är pinsamt eller opraktiskt. Det visar en undersökning från Konsumentföreningen Stockholm. Sex av tio svenskar har inte heller tänkt på att en doggy bag är bra för miljön.
  – Att producera mat kräver stora resurser och ger negativa miljöutsläpp till luft och vatten. Om maten slängs har all miljöpåverkan skett i onödan, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på Konsumentföreningen Stockholm.

  Nära hälften av 35 matställen i undersökningen uppger att det är den överblivna maten på gästernas tallrikar som står för det största matsvinnet. Nio av tio restauranger uppger att gäster med mat kvar på tallriken aldrig eller nästan aldrig ber om att få ta med maten hem.
  – Vi måste komma ifrån att det skulle vara pinsamt att be om doggy bag, säger Louise Ungerth. Tvärtom är det ett tecken på medvetenhet. Vår undersökning visar dessutom att 74 procent av de tillfrågade restaurangerna tycker att det är bra när gästerna ber om doggy bag.
  Therese Atterklint vid restaurang Varda i Västerås berättar att det förekommer att gäster ber om doggy bag, även om det inte är så ofta.
Hon ser inga problem med detta.
  – Det är självklart att gästerna får ta med maten hem om de inte orkar äta upp. Då packar vi den i likadana kartonger som vi brukar ha avhämtningsmat i.

Text: Marita Gustavsson