Bondens marknad hem till dörren

I två års tid har Hemkört.net försett sina kunder med nyttig, klimatsmart och småskaligt producerad lokal mat genom hemleverans av råvaror och färdiga recept. De vill vara en länk mellan stad och land, en bondens marknad året runt.

När Ylva Holmberg för ett antal år sedan kom i kontakt med bonden Ulf Andersson på Kärrbo Prästgård fick hon en idé.
  – Jag och min man Weine drev ett bageri med ekologisk inriktning och köpte Ulfs fina mjöl. En dag upptäckte jag att han hade lagret full av fantastiska varor. Både grönsaker och nöt- och lammkött. Han ville själv inte sälja till butiker utan föredrog direktförsäljning. Vi kände att det här måste fler få ta del av, säger Ylva Holmberg.
  Affärsidén att äta gott och samtidigt göra skillnad utvecklades till en produkt, en matkasse. Hösten 2009 startades Hemkört.net. Tanken är att öka kunskapen om och förmedla varor från lokala matproducenter med en ekologisk inriktning. Antalet prenumeranter av kassar ökade snabbt.
  – Många delade vår uppfattning om vikten av att leva i större balans med naturen, minska tillsatserna och laga bra mat från grunden, säger Ylva Holmberg. Alltfler vill också veta varifrån maten kommer och vem som odlar grödorna eller sköter djuren.

En leverans från Hemkört består av två kassar med ett 30-tal varor. Matkassarna packas på tisdagar och körs ut till kunderna efter en bestämd rutt av Hemkörts kylbilspartner Samhall. Av fem måltider innehåller fyra kött, fågel eller fisk. En är alltid vegetarisk. Vid sidan av den ordinarie kassen finns möjlighet att beställa laktosfri, glutenfri och vegetarisk variant.
  – Vi tillgodoser önskemål så gott det går, säger marknadsansvarig Pauline Salzer. Till exempel välkomnar vi även mindre hushåll som önskar leverans varannan vecka eller en gång i månaden.
  Hon berättar också om gårdskasse, som är en nyhet. Den innehåller kött, fågel, fisk, grönsaker, rotfrukter och bröd. Inga torr- och mejerivaror och heller inga recept.

Säsong och tillgång styr kassens innehåll. Ylva Holmberg komponerar alltid recepten, ibland tillsammans med en väninna. I centrum står upplevelsen för alla sinnen och så långt det är möjligt är ingredienserna ekologiska.
  Hemkört samarbetar med ett tiotal lokala producenter. Hur ofta och hur mycket skiljer sig åt. Många fina synergier har uppstått med tiden, tycker Pauline Salzer.
  – Vårt arbete känns verkligen betydelsefullt. Tack vare Hemkört finns det inte bara avsättning, utan också kontinuitet för många små producenter.
  I dagsläget finns företagets kunder i Västerås närområde samt i Hummelsta och Sevalla. Nu vill Hemkört växa och tror att nästa kundkrets finns i Surahammar och Sala. Minst tio kassar per ort behövs för att det ska bli verklighet.

Text: Linda Karlsson